Ispravka: Pristrasno izveštavanje prenošenjem samo tvrdnji ruskog FSB-a, uz ignorisanje demantija ukrajinske strane o granatiranju ruske teritorije

21.02.2022. 11:12
Piše:
Srbija Danas
granatiranje / Izvor: Foto: TelegramPrintscreen/Sputnik
Naš portal Srbija Danas.com, je iz svog izveštavanja u potpunosti izostavio demanti Ukrajine, oslanjajući se potpuno na informacije ruske sigurnosne službe i novinske agencije.

Analizom portala raskinkavanje.ba utvrđeno je da je ukupno 37 portala iz regiona objavilo je da je Rusija optužila Ukrajinu za granatiranje ruske teritorije, kao i demanti Ukrajine koja negira odgovornost. Pojedini portali, njih 30, a među njima i naš portal Srbija Danas.com, s druge strane, u potpunosti su izostavili demanti Ukrajine na ove optužbe, što je analizom ocenjeno kao PRISTRASNO IZVEŠTAVANJE.

U danima pre nego što je Rusija napala Ukrajinu, mediji iz cielog regiona izveštavali su o dešavanjima u istočnoj Ukrajini, uglavnom prenoseći izveštaje stranih medijskih kuća i izjave visokih zvaničnika kako iz naše regije, tako i iz inostranstva.

Naš portal Srbija Danas.com, je iz svog izveštavanja u potpunosti izostavio demanti Ukrajine, oslanjajući se potpuno na informacije ruske sigurnosne službe i novinske agencije.

I dalje je, naime, nejasno da li je ukrajinska vojska zaista granatirala rusku teritoriju, s obzirom na to da Rusija i Ukrajina iznose suprotstavljene tvrdnje te da i dalje ne postoje jasni materijalni dokazi kojima bi se utvrdilo koja je istinita. Većina svetskih, ali i regionalnih kredibilnih medija, ne tvrdi ni jedno ni drugo, već u istim izveštajima prenosi oba saopštenja.

U medijima u Srbiji najviše članaka, i to onih o ruskom saopštenju

U pojedinim medijskim izveštajima u regiji, uglavnom izvorno objavljenim na portalima u Srbiji, objavljene su samo tvrdnje FSB-a, koje se predstavljaju kao činjenice. Neki su mediji vesti o ovom događaju odlučili dodatno "dramatizuju" opremajući članke senzacionalističkim naslovima.

Iako je saopštenje FSB-a objavljeno pre ukrajinskog saopštenja, oba su u vrlo kratkom roku bila dostupna i u svetskim i u regionalnim medijima. Uprkos tome, pojedini mediji, a među njima i naš portal Srbija Danas.com odlučili su da ignorišu saopštenje o poricanju krivice iz Ukrajine što je u analizi portala Raskinkavanje.ba ocenjeno kao prostrasno izveštavanje.

Selektivno, jednostrano izveštavanje o nekom događaju, pogotovo u kriznim trenucima, predstavlja ozbiljno kršenje etičkih normi novinarske profesije i kršenje Kodeksa novinara Srbije.

Shodno činjenicama, članci medija koji su o incidentu na ruskoj granici izveštavali jednostrano, odnosno oslanjali se samo na ruske izvore, bez spominjanja ukrajinskog demantija, dobijaju ocenu pristrasno izveštavanje.

U nastavku prenosimo u celosti prvobitnu vest objavljenu na našem sajtu Srbija Danas.com za koju je analizom portala Raskinkavanje.ba ocenjeno da predstavlja pristrasno izveštavanje, jer prenosi samo rusku stranu, a izostavlja demanti ukrajinskih zvaničnika.

- 21. februara u 9.50 časova neidentifikovanim projektilom ispaljjenim sa teritorije Ukrajine potpuno je uništeno mesto dežurstva graničnih patrola, koje se nalazi na udaljenosti od oko 150 metara od rusko-ukrajinske granice - piše u saopštenju ruske granične službe.

Tom prilikom niko nije povređen. Demineri su na licu mesta.

 

Piše:
Srbija Danas
21.02.2022. 11:12
Pogledajte više