Ukrajinske OKLOPNJAČE obilaze most na Krimu! RASTU TENZIJE U CRNOM MORU! Moskva odmah DIGLA FLOTU (FOTO)

25.11.2018. 13:10
Piše:
Srbija Danas
Krim / Izvor: Profimedia
Tri broda ukrajinske mornarice prešla su pomorsku granicu sa Rusijom i krenula ka moreuzu Kerč i novoizgrađenom mostu koji spaja Krim i Rusiju!

- U sedam časova po moskovskom vremenu tri plovila ukrajinskih oružanih snaga prekršila su Konvenciju UN o pomorskom pravu kako bi prešla rusku granicu – navodi se u saopštenju Federalne službe bezbednosti.

Ta služba je takođe objavila fotografije plovila u pratnji ruskog patrolnog broda dodajući da izvode opasne manevre i ne slušaju naređenja. Ruska pogranična obalska straža je potom pokušala bezuspešno da zaustavi dva artiljerijska ratna broda - oklopnjače koje su kružnom putanjom obilazili Krim na putu ka ukrajinskoj luci Mariupolju.

Incident na Crnom moru odražava tenzije koje rastu između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora na čije vode obe države polažu pravo.

Krim / Izvor: Profimedia

Ukrajinska ratna mornarica saopštila je danas da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz luke u Odesi ka luci u Mariupolju što zahteva putovanje Crnim morem kroz Kerčki prolaz u Azovsko more.

U saopštenju je navedeno da su brodovi ruske pogranične obalske straže pokušali da zaustave malu flotu naletanjem na tegljač i naneli mu manju štetu i da je taj incident pokazao da se Rusija ponaša agresivno i nezakonito.

Ruske agencije su pak izvestile da je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) optužila Ukrajinu da je nije unapred obavestila o toj plovidbi kao i da su ukrajinski brodovi izvodili opasne manevre sa ciljem da povećaju tenzije.

Kijev je negirao da nije unapred dao obaveštenje.

Ukrajinska mornarica je saopštila da njena flota nastavlja putovanje uprkos svemu tome.

 

Piše:
Srbija Danas
25.11.2018. 13:10
Pogledajte više