Univerzitet je izgubio 10 MILIONA zbog obične mejl prevare

02.09.2017. 12:01
Piše:
Srbija Danas/ Yahoo News
Haker / Izvor: Profimedia
Greška koja ih je skupo koštala

Kanadski univerzitet je slučajno izgubio skoro 10 miliona dolara nakon pada plena na onlajn prevari. Zvaničnici na Univerzitetu MakEvan u Edmontonu u Alberti su nedavno dobili lažne e-poruke koje su rekle da su iz jednog od glavnih prodavaca škole i da je prodavac promenio svoje bankarske informacije, prema BBC Njuz-u. Zaposleni su onda platili novac na novi bankarski račun - koji nije otišao kod svog klijenta.

Tri osoblja su izvršila isplate u tri zasebne rate, prema Toronto Staru. Sredstva su iznosila 9,5 miliona dolara ili 11,8 miliona dolara kanadskih dolara. Greška je otkrivena samo kada je pravi klijent nazvao univerzitet, rekavši da još nije plaćeno, izvestio je BBC Njuz. Policija je sada ispratila većinu novca na bankovnim računima u Montrealu i Hong Kongu i radi na tome da vrate novac.

Vreme za Amerikance u Severnoj Koreji ISTIČE: Zabrana putovanja stupa na snagu

Putinu je dosta provokacije: SAD-ov napad na Severnu Koreju biće PUT BEZ POVRATKA

Kanada / Izvor: Profimedia

Univerzitet MakEvan je rekao da provodi pregled svojih praksi kako bi se sprečila slična prevara u budućnosti. Inicijalna istraga zaključila je da su univerzitetski procesi "neadekvatni", prema BBC-u.

-Nikada nije dobar trenutak da se ovako nešto desi, rekao je Dejvid Behari iz univerziteta u saopštenju, prema BBC-u.

-Kako se naši učenici budu vraćali u novu školsku godinu, želimo da uverimo zajednicu da naši IT sistemi nisu bili ugroženi tokom ovog incidenta.

Piše:
Srbija Danas/ Yahoo News
02.09.2017. 12:01
Pogledajte više