Francuska ODLUČILA: MAKRON novi predsednik, Le Pen poražena (FOTO)

07.05.2017. 07:21 07:29
Piše:
Tanjug
Francuska / Izvor: SD/ilustracija
Emanuel Makron 65,5 odsto glasova, Marin le Pen 34,5 posto

22.49 - Makron razgovarao sa Angelom Merkel. Izabrani predsednik Francuske Emanuel Makron večeras je desetak minuta razgovarao telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i kazao joj da će "vrlo brzo" doći u Berlin.

To je preneo neimenovani izvor blizak Makronu, prenosi Rojters. Isti izvor je dodao da je njihova razmena mišljenja bila "veoma topla". Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel i nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel čestitali su večeras među prvima Emanuelu Makronu pobedu u danas održanom drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj.

Angela Merkel / Izvor: Profimedia

- Vaša pobeda je pobeda za snažniju ujedinjenu Evropu i francusko-nemačko prijateljstvo - poručio je putem Tvitera portparol Merkelove, prenosi Rojters.

Šef nemačke diplomatije pozdravio je Makronovu pobedu uz ocenu da će ona zadržati Francusku "u srcu Evrope", prenosi AFP.

22.24 - Rekordni rezultat za Marin le Pen. Nacionalni front osvojio 9 miliona glasova što je više nego u prvom krugu, saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

22.23 - Prebrojano 60 odsto glasova: Makron 62,34 odsto. Nakon prebrojenih 60 odsto glasova, centristički kandidat Emanuel Makron vodi u drugom krugu predsedničkih izbora sa 62,34 odsto glasova, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske.

22.09 - Žan-Marin Le Pen - otac Marin le Pen, razočaran neuspehom svoje ćerke. Osnivač francuske krajnje desničarske stranke Nacionalni front Žan-Marin Le Pen izrazio je večeras razočaranje zbog neuspeha njegove ćerke Marin Le Pen na izborima za predsednika Francuske.

On smatra da je Marin izborni poraz pretrpela zbog svog stava o Evropskoj uniji, prenosi francuski "Figaro".

Marin Le Pen je u drugom krugu predsedničkih izbora, koji je danas održan, ubedljivo je izgubila od nezavisnog centrističkog kandidata Emanuela Makrona.

Tokom predizborne kampanje, ona je obećavala da će, u slučaju da pobedi na izborima, ponovo pregovarati o članstvu Francuske u EU, možda i raspisati referendum na tu temu poput britanskog, a takođe je rekla da namerava da ukine evro kao valutu u svojoj zemlji.

21.54 - Emanuel Makron zahvalio se onima koji su glasali za njega, poručivši da je to za njega velika čast i velika odgovornost.

On je poručio da želi da predstavlja interese svih birača i da zna kakva podela postoji u francuskoj naciji.

Makron / Izvor: Reuters

- Obraćam se večeras republikanskim pozdravom svojoj protivnici Marin le Pen. Razumem izbor onih koji su glasali za nju i poštujem taj izbor. Znam kakav gnev i sumnje muče te ljude i sada treba da ih čujem. Treba da organizujem solidarnost u našoj zemlji protiv svih vrsta nejednakosti i da osiguram bezbednost i garantujem jedinstvo naše nacije - rekao je on. 

21.34 - Predsednik odbora za spoljne poslove Donjeg doma ruskog parlamenta Leonid Sluckij izjavio je da rezultati izbora u Francuskoj ne predstavljaju samo pobedu Emanuela Makrona, već odluku naroda da su protiv „fregzita“.

On je takođe rekao da je Le Penova uspela da duplira broj glasača, što ujedno predstavlja i pokazatelj trenutnog raspoloženja u Francuskoj.

21.30 - Grupa demonstranata na istoku Pariza sukobila se sa pripadnicima policije koji su bili prinuđeni da koriste suzavac.

Incident se dogodio u 20. arondismanu.

Nakon što je policija ispalila suzavac, demonstranti su počeli da gađaju policiju flašama. Saobraćaj je u tom delu grada obustavljen. 

21.16 - Liderka „Nacionalnog fronta“ Marin le Pen najavila je da će osnovati novi patriotski pokret koji će učestvovati na parlamentarnim izborima u junu.

- Ja ću biti na čelu ove borbe za objedinjavanje svih onih koji žele da izaberu Francusku, da zaštite našu nezavisnost, slobodu, prosperitet, bezbednost, identitet, društveni model - poručila je Le Penova pristalicama na mitingu održanom nakon zatvaranja birališta.

30.11.2014 / Izvor: Profimedia

21.13 - Nakon prebrojenih 40 odsto biračkih listića Makron vodi sa 61,18 odsto glasova.

21.12 - Zamenik predsednika „Nacionalnog fronta“ Florijan Filipo izjavio je da izbor Emanuela Makrona za predsednika Francuske predstavlja pobedu finansijske oligarhije.

- Makron – pobeda finansijske oligarhije - rekao je on.

21.10 - Nakon objavljenih rezultata izbora u Francuskoj ne treba očekivati ozbiljnijih promena u bilateralnim odnosima između Francuske i Rusije, izjavio je poslanik ruske Državne Dume Dmitrij Novikov.

- Sve je već jasno. Makron će se u većoj meri oslanjati na stavove Vašingtona, kao i na stavove EU, kakve će potom i u Francuskoj formirati - rekao je on.

21.00 - Prva dama Francuske Brizit Tronje-šarm. Brižit Tronje, supruga Emanuela Makrona koji je danas pobedio na predsedničkim izborima u Francuskoj, u njegovom životu prisutna je još od kada je bio 15-godišnjak, isprva kao njegova nastavnica, potom u godinama koje slede ljubavnica, a zatim supruga i - prva dama. Brižit, koja je 24 godine starija od svog supruga, biće uz njega i kada taj 39-godišnji evropejac bude preuzeo dužnost kao dosad najmlađi predsednik moderne Francuske, prenosi AFP.

Elegantna i vitka, 64-godišnja Brižit je najbliža Makronova saradnica, kojoj je obećao zvaničnu ulogu u predsedničkoj palati.

Francuska / Izvor: Reuters

Brižit se našla na naslovnim stranicama skoro desetak časopisa, ruku pod ruku sa mužem na raznoraznim skupovima, fascinirajući svet svojom neobičnom romansom.

Međutim, pre svega toga, ona je bila supruga drugog muškarca i majka troje dece, koja predaje francuski, latinski i dramu.

20.48 - Nemački zvaničnici čestitali Makronu. Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel i nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel čestitali su večeras među prvima Emanuelu Makronu pobedu u danas održanom drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj.

- Vaša pobeda je pobeda za snažniju ujedinjenu Evropu i francusko-nemačko prijateljstvo - poručio je putem Tvitera portparol Merkelove, prenosi Rojters.

Šef nemačke diplomatije pozdravio je Makronovu pobedu uz ocenu da će ona zadržati Francusku "u srcu Evrope", prenosi AFP.

Prema prvim procenama, Makron je odneo ubedljivu pobedu nad protivnicom iz redova krajnje desnice Marin Le Pen.

20.45 - Oland čestitao Makronu. Francuski predsednik Fransoa Oland saopštio je da je pozvao centrističkog kandidata Emanuela Makrona i čestitato mu na pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj.

Oland je rekao da Makronova pobeda pokazuje da je ogromna većina birača stala iza Evropske unije i otvorenosti prema svetu, prenosi AP. Oland je svojevremeno uveo Makrona u svet politike, postavivši ga za svog ministra ekonomije, podseća američka agencija.

20.43 - Makron za AFP: Počinje novo poglavlje duge francuske istorije. 

20.42 - Žan Klod Juner - predsednik Evropske komisije čestitao Makronu. 

20.39 - Ko je Emanuel Makron - novi predsednik Francuske?

Emanuel Makron, osnivač i lider nezavisnog pokreta "U marš!", koji je danas pobedio na predsedničkim izborima u Francuskoj, bivši je bankar koji se nikada do sada nije kandidovao na izborima, a bio je ekonomski savetnik sadašnjem predsedniku Fransoa Olandu i potom ministar ekonomije.

Ovaj ambiciozni 39-godišnji novajlija u političkim vodama, koji važi za zagovornika poslovanja i deregulative, uzdrmao je, međutim, francusku politiku umećem iskusnog političara, navodi Bi-Bi-Si.

Potiče iz severnog grada Amjena, iz lekarske porodice, a školovao se u Parizu gde je studirao filozofiju, nakon čega je postdiplomske studije završio na prestižnom Institutu političkih nauka i u elitnoj Nacionalnoj školi administracije (ENA).

Godine 2008. pridružuje se kući "Rotšilf & Si", gde četiri godine radi kao investicioni bankar, a prvi put je "ukus vlasti" osetio pod Olandom kome je postao ekonomski savetnik, da bi 2014. preuzeo i dužnost ministra ekonomije.

Kao ministar je ukinuo propise koji su dotad važili u nekim industrijskim sektorima i dozvolio da prodavnice duže rade nedeljom.

Radio je za socijalističku vladu, ali su mu se pojedini u levom krilu partije suprostavili, pa je posle dve godine provedene na funkciji ministra podneo ostavku i osnovao sopstveni, nezavisni pokret.

Strastveno se zalaže za evropske integracije i tržište EU smatra ključnim za Francusku kako bi, kaže, preporodila svoju iscrpljenu ekonomiju.

20.33 - Le Pen čestitala pobedu Makronu. Kandidatkinja krajnje desnice na predsedničkim izborima u Francuskoj, Marin Le Pen, pozvala je večeras svog protivkandidata Emanuela Makrona i čestitala mu pobedu u danas održanom drugom krugu izbora.

- Poželela sam mu uspeh pred ogromnim izazovima koji ga čekaju -  rekla je ona, prenose francuski mediji.

Iz ugla Makronovog izbornog tima, telefonski razgovor Makrona i Le Penove, nakon što su objavljeni prvi preliminarni rezultati, bio je "kratak i srdačan".

20.16 - Makronove pristalice slave pobedu svog kandidata.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

20.15 - Makron i Le Pen razgovarali telefonom, prenosi AFP agencija. 

20.12 - Makron 62,5 odsto glasova, prvi preliminarni rezultati Francuskog ministarstva unutrašnjih poslova prema navodima švajcarskih medija.

20.05 - Prvi rezultati izbora u Francuskoj - Makron 65,5%, Le Pen 34,5%, prenosi BBC. 

19.58 - Pristalice Emanuela Makrona uveliko se okupljaju kod Luvra u Parizu.

19.50 - Šta se dešava nakon izbora u Francuskoj?

14. maja ističe mandat sadašnjem predsedniku Olandu i do tada novi predsednik mora biti inaugurisan.

Do sredine maja novi predsednik mora imenovati svog premijera. To se najčešće dešava na sam dan inauguracije.

11. i 18. juna u Francuskoj se održavaju parlamentarni izbori. 

19.41 - Policija u Parizu spremna za večerašnje okupljanje Makrona i njegovih pristalica.

19.40 - Marin le Pen stigla u Vinkenes (Vincennes) u predgrađe Pariza gde je smešten njen tim.

19.35 - Prema današnjim anketama, procenat onih koji nisu izašli da glasaju u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj iznosiće između 25 i 27 odsto.

Prema anketi koju je objavio "Ifop-Fidukal" navodi se da 25 odsto glasača nije izašlo, dok ankete "Ipsos Sopra Sterije" i "Elabe"-a navode nešto viši broj od 26 odsto, prenosi Rojters.

Izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoh do 15 sati je bila 65,30 odsto, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

To je manje nego 201.godine kada je za taj period za izlaznost iznosila 71,96 ili 2007. - 75, 11, prenosi Rojters.

19.10 - Većina birališta zatvorena u Francuskoj. Izbori su završeni u većem delu Francuske osim velikih gradova gde se birališta zatvaraju u 20 časova. 

18.55 - Pariski tužioci istražuju hakerski napad na predsedničkog kandidata Emanuela Makrona u kome je došlo do objave hiljade dokumenata na internetu, saopštio je danas izvor blizak istrazi. Izvor je rekao da je istraga započela u petak, na dan kada su fajlovi objavljeni na internetu, navodi AFP.

18.46 - Anarhisti u Parizu protestuju protiv oba kandidata. Grupa anarhista okupila se u Parizu iskazujući svoj gnev protv Makrona i Le Pen. 

18.37 - Otac Marin le Pen, Žan Mari Le Pen (88), izjavio je da njegova ćerka nije sposobna da vodi Francusku, prenosi “The Sunday Times”

- Ona taj posao ne može da obavlja dobro. Nije dorasla tom zadatku - rekao je Le Pen.

Le Pen / Izvor: Reuters

Žan Mari Le Pen je iz svoje kancelarije u Parizu istakao za “The Sunday Times” kako bi njegova unuka, Marion Marekl le Pen, bila bolji kandidat za predsednika Francuske.

18.27 - Niska izlaznost odgovara Marin le Pen. Ankete pokazuju da će pad izlaznosti biti manji u oblastima gde je Marin le Pen dobila većinu u prvom krugu glasanja. Ovo potvrđuje pretpostavke da niska ukupna izlaznost odgovara Le Pen. 

18.22 - Određenom broju francuskih medija zabranjeno je prisustvo u štabu Marin le Pen u izbornoj noći, prenosi La Figaro.

18.05 - Na izborima u Francuskoj između 25 i 27 odsto apstinenata na izborima. Prema današnjim anketama, procenat onih koji nisu izašli da glasaju u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj iznosiće između 25 i 27 odsto. Prema anketi koju je objavio "Ifop-Fidukal" navodi se da 25 odsto glasača nije izašlo, dok ankete "Ipsos Sopra Sterije" i "Elabe"-a navode nešto viši broj od 26 odsto, prenosi Rojters. Procena "Haris interaktiva" je 27 odsto.

18.04Izlaznost na francuskim predsedničkim izborima iznosi oko 74 odsto, javljaju mediji. Tu informaciju je saopštila belgijska televizija „BFMTV“. Biračka mesta se zatvaraju u 19, odnosno 20 sati.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

18.03 - Vikiliks tvrdi da se bivši američki predsednik Barak Obama mešao u predizbornu kampanju u Francuskoj i to na strani Emanuela Makrona.

Kako se navodi na njihovom Tviter nalogu, Obama se mešao u izbore tako što je naložio agentima CIA da ukradu planove pojedinih političkih struktura.

17.17Izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoh do 15 sati je bila 65,30 odsto, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova. To je manje nego 2102. kada je za taj period za izlaznost iznosila 71,96 ili 2007. - 75, 11, prenosi Rojters. Biračka mesta se zatvaraju u  19, odnosno 20 sati.

16.46 - Oko 5.500 francuskuh građana koji su registrovani u Rusiji glasalo je danas u francuskoj ambasadi u Moskvi.

16.26Makron vodi u drugom krugu predsedničkih izbora sa 60 odsto glasova, saopštili su belgijski mediji pozivajući se na preliminarne rezultate tamošnjih instituta.

16.20 - Rezultati u prekomorskim teritorijama pokazuju kakvi će biti ukupni rezultati izbora u zemlji - kaže zamenik šefa komiteta za međunarodna pitanja Saveta federacije Rusije Vladimir Džabarov.Preliminarni rezultati glasanja u prekomorskim teritorijama Francuske, gde je Makron osvojio duplo više glasova nego Le Penova, pokazuju kakvi će biti ukupni rezultati predsedničkih izbora u celoj zemlji, smatra zamenik šefa komiteta.

„Takav trend će se zadržati na nivou cele zemlje“, rekao je on.

15.35 - Lider partije "Nepokorna Francuska“ Žan Luka Melanšon glasao je danas. 

Pristalice lidera „Nepokorna Francuska“ Žan Luka Melanšona koji nije prošao u drugi krug predsedničkih izbora većinom su bojkotovale glasanje u Parizu, ali ne i njihov lider, javlja RTBF.

Melanšon / Izvor: Reuters

15.32 - Jedan francuski državljanin je za vreme glasanja doživeo srčani udar i umro na licu mesta u departmanu Eson na severu Francuske, javljaju mediji.

Kako se navodi, on je imao 89 godina.

Gospodinu je odmah nakon što je ubacio glasački listić u kutiju pozlilo, nakon čega je izgubio svest.

Hitna pomoć je nakon dolaska samo mogla da konstatuje smrt. Biračko mesto je za vreme trajanja incidenta bilo zatvoreno. 

15.25 - Makron vodi u prekomorskim teritorijama. Kandidat za predsednika Francuske Emanuel Makron vodi u drugom krugu predsedničkih izbora u prekomorskim teritorijama, saopštio je belgijski list „Soar“, pozivajući se na ankete birača prilikom izlaska sa biračkih mesta. 

Makron / Izvor: Reuters

Prema podacima lista, u prekookeanskim zemljama Francuske Sent Pjer i Mikelon Makron osvaja 63,3 odsto glasova, dok njegova suparnica, kandidatkinja partije „Nacionalni fronta“ Marin Le Pen osvaja 36,7 odsto. U Sent Martenu Makron vodi sa 67,6 odsto glasova, dok Le Penova ima 32,4 odsto. U Francuskoj Gvajani Makron dobija 65 odsto, a Le Penova 35 odsto. Na ostrvu Martinik Makron takođe vodi sa 77,5 odsto glasova, dok Le Penova dobija 22,5 odsto.

Glasanje na tim teritorijama, kao i na biračkim mestima širom Severne Amerike održao je juče.

Opširnije o ovoj vesti možete pročitati OVDE

14.59 -  Luvr je ponovo otvoren za posetioce

14.18 - Povodom evakuacije Luvra oglasili su se i ljudi iz Makronovog pokreta

Prema njihovim navodima Luvr je evakuisan zbog sumnjive torbe

14.12- Oglasila se policija povodom evakuacije Luvra

Prema saopštenju francuske policije Luvr je evakuisan iz predostrožnosti, nema daljih objašnjenja

13.29 - Evakuisan Luvr

Posetioci poznatog muzeja su hitno evakuisani.Trenutno nema podataka da li se radi o terorističkoj pretnji, ali ono što je poznato jeste da je predsednički kandidat Emanuel Makron trebao da drži govor ispred Luvra danas u kasnim poslepodnevnim satima.

12.13 - Izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj do 12 sati iznosio 28,23, malo manja nego u prvom krugu, saopštilo je Ministartsvo unutrašnjih poslova Francuske.   

11.48 - Odlazeći predsednik Fransoa Oland glasao je u Tuleu, malom gradu u centralnoj Francuskoj čiji je bio gradonačelnik

11.08 - Predsednički kandidat Marin le Pen izašla je na glasanje na biračko mesto Henin Bemon praćena jakim bezbednosnim merama

11.02 - Feministkinje protestovale protiv Marin le Pen

Aktivistkinje organizacije "Femen" postavile su veliki transparent na crkvi u mestu Enin-Bumon na severu Francuske u znak protesta protiv kandidata za predsednika Marin Le Pen. Više o tome čitajte OVDE!

11.00 - Predsednički kandidat Emanuel Makron izašao je na glasanje.

10.13 - Očekuje se da će izlaznost u drugom krugu biti veća nego u prvom kada je na birališta izašlo 78,69 odsto birača.

08.00 - Otvorena birališta

U Francuskoj su jutros u 8.00 otvorena biračka mesta na kojima će 47 miliona Francuza u drugom krugu predsedničkih izbora odlučivati o novom šefu države.

Prvi zvanični rezultati biće dostupno po zavaranju birališta u 20.00. Izbori su počeli juče u prekomorskim francuskim teritorijama.

Građani u Francuskoj danas će se u drugom krugu izbora za predsednika države opredeljivati između centriste Emanuela Makrona ili desničarke Marin Le Pen.

Zašto su bitni izbori u Francuskoj? Kakv god rezultat da bude, UTICAĆE NA ČITAV SVET!

Novi šef države imaće mesec dana pre nego što preuzme funkciju od aktuelnog predsednika, socijaliste Fransoa Olanda, i pokuša da obezbedi parlametarnu većinu izborima za francusku skupštinu u junu, prenosi Rojters.

Poslanica držala govor na mitingu Makrona i UMRLA NA BINI!

Prvi krug predsedničkih izbora održan je 23. aprila i tada je Makron osvojio 23,75 odsto, a Le Penova 21,53 odsto glasova.

Prema anketama koje su sprovedene poslednjih dana Makron je u značajnom vođstvu u odnosu na Lepen.

Ulazak Makrona i Le Pen u drugi krug predsedničkih izbora "menja politički pejzaž Francuske" i "priprema teren za konačni obračun" u vezi sa daljim članstvom te zemlje u Evropskoj uniji, ocenjuje AP.

Kako ukazuje ta agencija, period između dva izborna kruga obeležili su nasilni protesti i gađanje kandidata jajima, što je izazvalo široko rasprostranjenu apatiju glasača, a "ružnoća bez presedana" nastavila se čak i u petak, poslednjeg dana kampanje.

Građani u Francuskoj danas će se u drugom krugu izbora za predsednika države opredeljivati između centriste Emanuela Makrona ili desničarke Marin Le Pen.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Novi šef države imaće mesec dana pre nego što preuzme funkciju od aktuelnog predsednika, socijaliste Fransoa Olanda, i pokuša da obezbedi parlametarnu većinu izborima za francusku skupštinu u junu, prenosi Rojters.

Prvi krug predsedničkih izbora održan je 23. aprila i tada je Makron osvojio 23,75 odsto, a Le Penova 21,53 odsto glasova.

Nova AFERA: Procureli Makronovi tajni dokumenti dan uoči izbora

Prema anketama koje su sprovedene poslednjih dana Makron je u značajnom vođstvu u odnosu na Lepen.

Ulazak Makrona i Le Pen u drugi krug predsedničkih izbora "menja politički pejzaž Francuske" i "priprema teren za konačni obračun" u vezi sa daljim članstvom te zemlje u Evropskoj uniji, ocenjuje AP.

Kako ukazuje ta agencija, period između dva izborna kruga obeležili su nasilni protesti i gađanje kandidata jajima, što je izazvalo široko rasprostranjenu apatiju glasača, a "ružnoća bez presedana" nastavila se čak i u petak, poslednjeg dana kampanje.

Marin Le Pen je optužila pristalice Makrona da su nasilni i da ne poštuju "sveta mesta", nakon što su je oni u petak dočekali ispred katedrale u Remsu i izvikivali parole protiv nje. Dan ranije, Le Penovu su gađali jajima u Bretanji, kada je obilazila tamošnju katedralu.

Makron, blizak poslovnim krugovima, ali nije omiljen u narodu, takođe je bio izložen zvižducima dok je tokom kampanje obilazio radničke oblasti zemlje, poslednji put u fabrici stakla u Tuluzu.

Početkom nedelje održani su protesti protiv oba kandidata u Parizu, tokom kojih je povređeno nekoliko policajaca, a jedan je zadobio ozbiljne opekotine po licu od molotovljevog koktela koji su demonstranti bacili.

"Gorki tonovi" mogli su da se čuju i tokom predsedničke debate održane u sredu uveče, tokom koje je Makron zadržao svoju smirenost, a Lepenova je od samog početka debate bila agresivnija.

Ta debata je imala najmanju gledanost u prethodnih nekoliko generacija - privukla je 16,5 miliona gledalaca.

Nakon debate Le Pen je izjavila da je bila ljuta tokom nje, ali da je njen bes samo "kanalisao raspoloženje" države. Ona je Makrona kritikovala zbog elitizma i dodala da je Francuskoj dosta "neuspešnih političkih i ekonomskih situacija". 

Sa druge strane, Makron je kazao da ona "eksploatiše" bes i nesigurnost i dodao da su Francuzi ogorčeni neefikasnošću vlade i odbacio "viziju gnevne zemlje" za koju se, kako je rekao, Le Pen zalaže.

Kampanju je obeležila besprimerna negativnost u jednoj od najnepredvidljivijih kampanja, koju su obeležili i skandali, a razloge za zabrinutost kandidati, posebno Makron, mogu imati zbog mogućnosti da da će glasači levice i centra u nedelju jednostavno ostati kod kuće.

Francuski birači ne vole ni Le Penovu, ni Makrona. Oni strahuju od rasističke prošlosti njene stanke Nacionalni fornt, dok su istovremeno zabrinuti da bi Makronova platforma uništila zaštitu radnih mesta, odnosno da bi bio suviše nalik svom mentoru, nepopularnom odlazećem presedniku Olandu, navodi AP.

Ruski mediji TUŽE Makrona: Sputnjik i Raša tudej pišu tužbu protiv francuskog predsedničkog kandidata!

Marin Le Pen je optužila pristalice Makrona da su nasilni i da ne poštuju "sveta mesta", nakon što su je oni u petak dočekali ispred katedrale u Remsu i izvikivali parole protiv nje. Dan ranije, Le Penovu su gađali jajima u Bretanji, kada je obilazila tamošnju katedralu.

Makron, blizak poslovnim krugovima, ali nije omiljen u narodu, takođe je bio izložen zvižducima dok je tokom kampanje obilazio radničke oblasti zemlje, poslednji put u fabrici stakla u Tuluzu.

Početkom nedelje održani su protesti protiv oba kandidata u Parizu, tokom kojih je povređeno nekoliko policajaca, a jedan je zadobio ozbiljne opekotine po licu od molotovljevog koktela koji su demonstranti bacili.

"Gorki tonovi" mogli su da se čuju i tokom predsedničke debate održane u sredu uveče, tokom koje je Makron zadržao svoju smirenost, a Lepenova je od samog početka debate bila agresivnija.

Ta debata je imala najmanju gledanost u prethodnih nekoliko generacija - privukla je 16,5 miliona gledalaca.

Nakon debate Le Pen je izjavila da je bila ljuta tokom nje, ali da je njen bes samo "kanalisao raspoloženje" države. Ona je Makrona kritikovala zbog elitizma i dodala da je Francuskoj dosta "neuspešnih političkih i ekonomskih situacija". 

Sa druge strane, Makron je kazao da ona "eksploatiše" bes i nesigurnost i dodao da su Francuzi ogorčeni neefikasnošću vlade i odbacio "viziju gnevne zemlje" za koju se, kako je rekao, Le Pen zalaže.

Kampanju je obeležila besprimerna negativnost u jednoj od najnepredvidljivijih kampanja, koju su obeležili i skandali, a razloge za zabrinutost kandidati, posebno Makron, mogu imati zbog mogućnosti da da će glasači levice i centra u nedelju jednostavno ostati kod kuće.

Francuski birači ne vole ni Le Penovu, ni Makrona. Oni strahuju od rasističke prošlosti njene stanke Nacionalni fornt, dok su istovremeno zabrinuti da bi Makronova platforma uništila zaštitu radnih mesta, odnosno da bi bio suviše nalik svom mentoru, nepopularnom odlazećem presedniku Olandu, navodi AP.

Piše:
Tanjug
07.05.2017. 07:21 07:29
Pogledajte više