ANKETA U DEVET ZEMALJA SVETA, GLASALI I SRBI: Poznato koja je najprepoznatljivija vakcina na planeti

24.03.2021. 16:14
Piše:
Srbija Danas/Sputnjik
vakcina / Izvor: Profimedia
Skoro polovina učesnika (47 procenata) smatra da je minimalni prihvatljiv nivo efikasnosti vakcine 90 procenata

Ruska vakcina protiv virusa korona Sputnjik V  postala je najprepoznatljivija u svetu, to je potvrdilo 74 procenta učesnika istraživanja, a više od polovine joj veruju više nego ostalim preparatima, saopštio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI) pozivajući se na istraživanje koje je sprovela britanska kompanija "YouGov".

TRESE SE SRBIJA: Zbog OVE reklame nastao je kolaps na internetu! (VIDEO)

TRESE SE SRBIJA: Zbog OVE reklame nastao je kolaps na internetu! (VIDEO)

DRAMA U ŠKOTSKOJ: Kraljica Elizabeta II na meti bombaša, policija hitro reagovala!

DRAMA U ŠKOTSKOJ: Kraljica Elizabeta II na meti bombaša, policija hitro reagovala!

PEKING UZVRAĆA UDARAC: Kina objavila izveštaj o poštovanju ljudskih prava u SAD - jednom rečju HAOS

PEKING UZVRAĆA UDARAC: Kina objavila izveštaj o poštovanju ljudskih prava u SAD - jednom rečju HAOS

Britanska kompanija je od 18. februara do 3. marta sprovela istraživanje u devet zemalja sveta, u kome je učestvovalo preko 9.000 ispitanika. Oni su govorili o svojim preferencama prilikom izbora vakcine protiv virusa korona i zemlje koja proizvodi lek.

Učesnici su bili stanovnici Indije, Brazila, Meksika, Filipina, Vijetnama, Argentine, Alžira, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije. U tim zemljama živi više od dve milijarde ljudi ili preko 25 procenata svetske populacije.

- Prema istraživanju, 54 procenta ispitanika imenovalo je Rusiju kao državu u čiju vakcinu imaju najviše poverenja. Tako se Rusija našla ispred Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. Sputnjik V, prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu, najprepoznatljivija je vakcina - sedam od deset ispitanika (74 procenta) zna za ruski preparat - pokazalo je istraživanje.

Na drugom mestu je vakcina Fajzer-Biontek - koju je imenovalo 69 procenata ispitanika, na trećem mestu su Astrazeneka i vakcina na kojoj radi Oksfordski univerzitet (60 procenata). Kina je na četvrtom mestu kao zemlja koja proizvodi vakcine, a na petom je Švajcarska.

Autori istraživanja su primetili da je svaki treći učesnik studije (33,2 procenta), spreman da se vakciniše vakcinom Sputnjik V. Prema ovom pokazatelju Sputnjik V i Fajzer-Biontek su lideri (36,6 procenata). Na trećem mestu je kineska vakcina Sinovak sa 26,5 procenata.

- Skoro polovina učesnika (47 procenata) smatra da je minimalni prihvatljiv nivo efikasnosti vakcine 90 procenata i više (Sputnjik V ima efikasnost 91 procenat). Njih 84 procenta spreman je da odloži vakcinaciju lekom koji je 60 procenata efikasan radi vakcine sa većom efikasnošću od preko 90 procenata - pokazali su rezultati.

- Rezultati istraživanja "YouGov" u različitim regionima sveta su još jednom pokazali visok nivo poverenja prema Rusiji kao proizvođaču vakcina i vakcini Sputnjik V. Zahvaljujući naučnim dostignućima ruska vakcina spasava ljudske živote širom sveta i odobrena je u više od 50 zemalja. Vakcina ima nekoliko ključnih prednosti, uključujući efikasnost od 91,6 procenata, što je potvrdio vodeći medicinski časopis "Lanset", kao i dokazana platforma ljudskih adenovirusnih vektora, jednostavna logistika i pristupačna cena, što Sputnjik V čini jednim od najboljih svetskih lekova - komentarisao je rezultate istraživanja direktor Fonda direktnih investicija Kiril Dmitrijev.

Piše:
Srbija Danas/Sputnjik
24.03.2021. 16:14
Pogledajte više