Virus koji može da zbriše civilizaciju zabeležen na 300 kilometara od Beograda!

06.12.2017. 14:58
Piše:
Srbija Danas/Blic
Virus / Izvor: Profimedia/ilustracija
Zaraza se prenosi ubodom inficiranog krpelja ili direktnim kontaktom s krvlju zaraženih životinja pri klanju

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti smatraju da je nova pandemija gripa vrlo verovatna.

Ako bi čovečanstvo danas pogodio virus, sličan onome iz 1918. godine, umrlo bi između 20 miliona i 100 miliona ljudi. Civilizaciji, međutim, preti više virusa nego što pretpostavljamo, a jedan od njih je pre desetak godina zabeležen i na Kosovu.

Bolnica / Izvor: Profimedia

Krimsko-kongoanska hemoragična groznica prvi put je opisana 1944. godine na Krimu, a zatim je 1969. godine zabeležena u Kongu. Poslednjih desetak godina bolest se pojavila u jugoistočnoj Evropi, Grčkoj, Albaniji i Bugarskoj, a u Srbiji na Kosovu. Divlje i domaće životinje, poput ovaca i goveda, prirodni su rezervoari virusa koji se smatra jednim od profitera klimatskih promena i globalnog zagrevanja.  

Zaraza se prenosi ubodom inficiranog krpelja ili direktnim kontaktom s krvlju zaraženih životinja, najčešće pri klanju. Virus kod zaraženih ljudi najčešće izaziva blagu groznicu ali neki sojevi mogu da rezultiraju hemoragičnom groznicom i otkazivanjem organa.

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
06.12.2017. 14:58
Pogledajte više