Vojni rok u jednoj zemlji traje 10 godina, a sinovi ubijenih ne idu u vojsku: Evo kakva su PRAVILA ŠIROM SVETA!

11.02.2019. 08:45
Piše:
Srbija Danas/Telegraf
Ruska vojska / Izvor: Profimedia
Skoro 60 zemalja širom sveta još uvek ima neki oblik regrutacije

Dok je služenje vojnog roka u Srbiji dobrovoljno, u našim srednjim školama u drugom polugodištu ove školske godine uvodi se vojna nastava na kojoj će đaci učiti osnovne teme u vezi sa odbranom zemlje.

POLJSKA OPREMA VOJSKU: Nabavlja AMERIČKE LANSERE koji se koriste za BORBU PROTIV TERORISTA!

Sa druge strane, SAD razmatraju promene svog nacrta programa, dok skoro 60 zemalja širom sveta još uvek ima neki oblik regrutacije. Dok neke zemlje imaju dovoljno regruta, u nekim zemljama je služenje vojske obavezno kako bi se omogućilo održavanje vojne snage.

Rusija

Godinu dana vojne službe obavezno je za muškarce u dobi od 18 do 27 godina. Zemlja dozvoljava neke izuzetke, pa tako, na primer, sinovi ili braća ubijenih tokom vojne službe oslobođeni su vojnog roka.

ruska vojska / Izvor: Profimedia
Švajcarska

Vojna služba je obavezna za švajcarske muškarce. Švajcarska je tek od 2017. godine počela da razmišlja o dodavanju žena u vojne redove.

Izrael

Izraelski muškarci moraju da služe u odbrambenim snagama tri godine. Žene se regrutuju na dve godine, dok je transrodnim osoba dozvoljeno da služe od 1993. godine. Obaveza važi za sve građane, a pošteda se može dobiti na osnovu zdravstvenih problema, pripadnosti nekim verskim grupama. Vrhunski sportisti mogu da računaju na skraćenje vojnog roka.

Norveška

Norveška je bila prva zemlja NATO-a koja je proširila regrutaciju na žene. Ona je takođe bila jedna od prvih zemalja u svetu koja je transrodnim osobama omogućila da služe vojni rok, menjajući svoju politiku 1973. godine. Vojna obaveza zemlje je selektivna: svako mora da se registruje, ali ne mora da bude pozvan da služi.

Kinska vojska / Izvor: Profimedia
Kina

Iako Kina nameće vojnu službu, ona je rutinski prekoračila ciljeve zapošljavanja i nema potrebe za prinudnom regrutacijom.

Iran

Služenje vojnog roka je obavezno za iranske muškarce, a ono traje od 18 meseci do dve godine.

Severna Koreja

Severna Koreja ima najduže služenje vojnog roka na svetu. Muškarci moraju da služe 10 godina, počevši sa 17 godina. Žene moraju da služe sedam godina.

Severnokorejska vojska / Izvor: Profimedia
Egipat

Egipatski muškarci moraju da služe vojni rok u periodu od jedne do tri godine, u zavisnosti od stepena obrazovanja.

Austrija

U Austriji muškarci mogu da biraju između šest meseci vojne službe i devet meseci civilne službe. Austrija je dozvolila transrodnim osobama da uđu u vojsku 2004. godine.

(VIDEO) JOŠ NEVIĐENO! NOVO RUSKO ORUŽJE POMUTILO UM ZAPADU: Izaziva halucinacije, zaslepljuje neprijatelja, a nije smrtonosno!

Tajvan

Tajvan se obavezao da će 2011. godine okončati regrutaciju. Zemlja se približava svom cilju dobrovoljnih snaga, ali se suočava sa preprekama, jer mlađe generacije ne žele da služe.

 

Piše:
Srbija Danas/Telegraf
11.02.2019. 08:45
Pogledajte više