ZAHAROVA RASKRINKALA AMERIČKU ULOGU U AVGANISTANU: Otvoreno su podržavali ISIS u ratu sa Talibanima

22.07.2021. 21:20
Piše:
Srbija Danas/Sputnjik
Talibani, američka vojska / Izvor: Profimedia
Rusija poslala snažnu poruku vojnim vežbama blizu granica Avganistana

Vojne vežbe u Tadžikistanu su signal centralno-azijskim partnerima u kontekstu eskalacije u Avganistanu - postoje zajedničke snage koje će rešavati zadatak održavanja bezbednosti, izjavio je specijalni predstavnik predsednika Rusije za Avganistan Zamir Kabulov.

„MAXI“ SUPERMARKETI DEO PONUDE „DONESI“ PLATFORME

„MAXI“ SUPERMARKETI DEO PONUDE „DONESI“ PLATFORME

POSLATO HILJADE VOJNIKA, NA STOTINE MRTVIH U SUKOBIMA: Afrička država na ivici KRVAVOG građanskog rata (FOTO/VIDEO)

POSLATO HILJADE VOJNIKA, NA STOTINE MRTVIH U SUKOBIMA: Afrička država na ivici KRVAVOG građanskog rata (FOTO/VIDEO)

CELA NACIJA UŽIVO GLEDALA TUČU DVOJICE POLITIČARA: Najpre udarac u glavu, a onda nešto potpuno neočekivano (VIDEO)

CELA NACIJA UŽIVO GLEDALA TUČU DVOJICE POLITIČARA: Najpre udarac u glavu, a onda nešto potpuno neočekivano (VIDEO)

Prema njegovim rečima, poslednji događaji u Avganistanu, uspesi "Talibana" uznemirili su narod u Centralnoj Aziji, "koji veoma direktno shvata događaje, ne obraćajući pažnju na detalje kao što je to da se talibani bave svojim unutrašnjim sukobima".

- Da, oni preuzimaju kontrolu nad tim teritorijama koje kontroliše vlada i to je sve. Oni ne nameravaju i do sad nisu uradili ništa da pređu granicu. Ali kod naroda koji pamti iskustvo od pre 20 godina, javlja se zabrinutost. Stoga su takve vojne vežbe, kao prvo, generalno korisne za vojsku. A sa druge strane, šalju signale pre svega stanovništvu Centralne Azije da je sve u redu, imamo snage. Da, mogući su neki zabrinjavajući momenti, ali zato imamo zajedničke oružane snage koje će rešavati te zadatke - kazao je Kabulov za radio "Eho Moskve".

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Postoje dokazi - SAD sarađivale sa teroristima

Prema rečima portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, postoji dovoljno činjenica koje govore u prilog tome da su Sjedinjene Američke Države sarađivale sa pripadnicima ISIS-a na severu Avganistana.

- Imali smo mnogo pitanja o letovima neobeleženih helikoptera od 2017. godine u područjima aktivnosti militanata ISIS-a, posebno na severu Avganistana. Prema informacijama avganistanskih izvora, posredstvom tih letelica odredima ISIS-a stizalo je pojačanje, predavano je naoružanje, municija. Sa ratišta su odvoženi poginuli i ranjeni - precizirala je portparolka.

Islamska država, ISIS / Izvor: Profimedia

Te informacije su, kako je kazala, više puta obelodanjivane i zahtevaju pažnju međunarodnih struktura.

- Takva aktivnost se jednostavno nije mogla realizovati bez znanja SAD i NATO snaga koje su u potpunosti kontrolisale vazdušni prostor Avganistana - konstatovala je Zaharova.

Kako je dodala, "zabeleženi su precizni napadi Ratnog vazduhoplovstva SAD na položaje 'Talibana' koji su se sukobili sa ISIS-om".

Talibani / Izvor: Profimedia

- Takva domišljatost nedvosmisleno ukazuje na saradnju. Smatramo da postoji dovoljno tih informacija kako bi se izveo zaključak o saradnji SAD i militantima ISIS-a - konstatovala je portparolka.

U Avganistanu su u toku borbe vladinih snaga sa teroristima pokreta "Taliban" koji kontrolišu značajna ruralna područja. Nestabilnost je eskalirala nakon saopštenja američke administracije da će do 11. septembra napustiti ovu centralnoazijsku zemlju.

Vašington i predstavnici pokreta "Taliban" su 2020. godine u Dohi potpisali prvi mirovni sporazum posle više od 18 godina rata. On predviđa povlačenje stranog kontigenta vojske i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zatvorenika.

Piše:
Srbija Danas/Sputnjik
22.07.2021. 21:20
Pogledajte više