ZAPADNI OBAVEŠTAJCI SPREMAJU HAOS: Po svaku cenu žele da sruše Putina, Britanci prednjače u prljavoj kampanji

14.05.2018. 21:21
Piše:
Srbija Danas/ Republika.rs
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia
Englezi i Nemci prvi napadaju

Prvi čovek britanske kontraobaveštajne službe MI-5 Endru Parker (56) označio je ruskog predsednika Vladimira Putina kao glavnog agresora u svetu i pretnju od koje bi Evropa i planeta trebalo da strahuju, pa je pozvao zapadne zemlje da osmisle strategiju borbe protiv Moskve, piše Srpski Telegraf.

Te njegove reči u Berlinu su na sastanku šefova obaveštajnih službi Evropske unije podržale i njegove kolege, saglasivši se da postoji potreba stvaranja strategije odlučne borbe protiv Ruske Federacije. 

Takvi stavovi samo su nastavak i potvrda antiruske politike u Britaniji, koja je eskalirala zalaganjem premijerke te zemlje Tereze Mej da Kremlj bude etiketiran kao glavni krivac za pokušaj ubistva bivšeg sovjetskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije 4. marta u engleskom gradu Solsberiju. 

- Rusija pokušava da sprovede agresivne i štetne akcije uz pomoć vojske i obaveštajnih službi - izjavio je Parker u Berlinu braneći zvaničan stav Londona da je Moskva "opasni uzurpator".

Endru Parker / Izvor: Profimedia

On je zatim optužio Putina da želi da zauzme vodeće mesto na svetskoj sceni tako što svojim neprijateljskim aktivnostima neprestano pokušava da podrije zapadne demokratije.

- Moramo osvetliti put istini u borbi protiv propagandne mašinerije iz Moskve i Kremlja. Naše poštovanje prema ruskom narodu ne može i ne sme da nas spreči da prozovemo Kremlj i odbacimo njegova očigledna kršenja međunarodnih pravila - rekao je britanski kontraobaveštajac, dok je šef nemačke obaveštajne službe Hans Georg Masen optužio ruske vlasti da su spremne za "organizovanje snažnog sajber napada sa ciljem da ukradu osetljive podatke država da bi mogle da ih iskoriste u budućim obaveštajnim kampanjama".

Važni razgovori: Putin se sastao sa novim jermenskim premijerom u Sočiju

- To smo već videli na primeru curenja mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta tokom izborne kampanje za predsednika SAD 2016, što je rezultiralo time da Hilari Klinton izgubi na izborima - tvrdi je Masen. 

Inače, Parker je još otkrio i to da postoji veliki strah Britanaca nakon izlaska iz EU od terorizma zbog toga što je saradnja međunarodnih bezbednosnih struktura slabija.

- Evropska obaveštajna saradnja danas je jednostavno neprepoznatljiva u odnosu na ono kako je izgledala pre pet godina - upozorio je Parker.

 

Piše:
Srbija Danas/ Republika.rs
14.05.2018. 21:21
Pogledajte više