ZAPANJUJUĆI PODACI: CIA objavila neuspele planove o eliminaciji Fidela Kastra

03.12.2016. 22:41
Piše:
Beta
Fidel Kastro / Izvor: Reuters
U tim dokumentima se otkrivaju razne zavere špijuna.

Američka obaveštajna služba (CIA) obelodanila je neke dokumente u kojima se navode razni bezuspešni planovi za eliminisanje Fidela Kastra, velikog američkog neprijatelja za vreme Hladnog rata, saopšteno je danas u Havani.

U tim dokumentima se otkrivaju razne zavere špijuna, a mnogi od tih planova nisu ni videli svetlost dana dok neki podsećaju, kako je ocenila agencija Frans pres, na studentske šale.

TRAMP ZAPRETIO KUBANCIMA! Kastro nije ni sahranjen a Vašington već USLOVLJAVA!

Salvador Aljende, Fidel Kastro / Izvor: Profimedia

Tajna služba je od marta do avgusta 1960. razmatrala planove da sabotira Kastrove govore, među kojima je bila kutija kubanskih cigara s drogom LSD kako bi otac Kubanske revolucije bio javno ismejan.

Kasnije je smišljen plan da opadne Kastrova brada koja je bila deo njegovog imidža i to prskanjem neke supstance na cigare i cipele. Špijun je trebalo to da uradi Kastru u jednom hotelu tokom njegovog putovanja u inostranstvo, ali je kubanski lider otkazao put u poslednjem trenutku.

CIA je od 1960. do 1965. smišljala ozbiljnije pokušaje tako što je na kubanske cigare stavila izuzetno otrovnu supstancu od koje se odmah umire čim se cigara stavi u usta.

ENERGIČNI VIZIONAR: Nećete verovati kako je Kastro menjao Kubancima navike

Cigare su date jednoj neidentifikovanoj osobi u februaru 1961. godine, ali ništa ne ukazuje da je sproveden taj pokušaj atentata na Kastra.

Fidel Kastro / Izvor: Reuters

Tajne službe su razmotrile upotrebu otrovnih pilula u piću i hrani i kako se navodi u dokumentima, konsultovani su članovi mafije za ubistvo iz vatrenog oružja, ali se od toga odustalo.

Sam Kastro, koji je preminuo pre nedelju dana u 91. godine, rekao je da je izbegao oko 600 pokušaja ubistva ili ugrožavanja njegovog zdravlja i ugleda.

Piše:
Beta
03.12.2016. 22:41
Pogledajte više