Zbog ekonomske krize svaki građanin Venecuele prosečno smršao 11 kilograma

22.02.2018. 06:16
Piše:
Srbija Danas
Venecuela / Izvor: Profimedia
Skoro 90 odsto stanovništva živi u siromaštvu

Građani Venecuele su prošle godine prosečno smršali 11 kilograma zbog nestašice hrane u toj zemlji, a skoro 90 odsto stanovništva sada živi u siromaštvu.

Nova univerzitetska studija o uticaju razorne ekonomske krize i nestašice hrane pokazuje stalni porast siromaštva i gladi u poslednjih nekoliko godina. Više od 60 odsto anketiranih građana Venecuele rekli su da su se tokom prethodna tri meseca budili gladni jer nisu imali dovoljno novca za kupovinu hrane. A četvrtina populacije jela je dva ili manje obroka dnevno, pokazala je studija.

Tokom 2016. godine Venecuelanci su izgubili u proseku osam kilograma. U anketi je učestvovalo 6.168 Venecuelanaca starosti između 20 i 65 godina. U zemlji živi više od 30 miliona ljudi.

Nikolas Maduro, Venecuela / Izvor: Profimedia

Pokojni levičarski predsednik Hugo Čavez je bio ponosan na poboljšanje društvenih pokazatelja u Venecueli zbog politike socijalne zaštite nafte. Ali vladavina njegovog naslednika Nikolasa Madura poklopila se sa dubokom recesijom usled neuspelih ekonomskih politika.

Vlada Venecuele nije objavila podatke o siromaštvu još od prve polovine 2015. godine kada je nacionalni zavod za statistiku objavio stopu siromaštva od 33 procenta. Maduro za probleme u zemlji optužuje opoziciju i SAD.

 

Piše:
Srbija Danas
22.02.2018. 06:16
Pogledajte više