ZEMUNCI SU HTELI DA JE "USVOJE" Bila je holivudska diva, a pričalo se da je rođena u Srbiji i da je PROMENILA IME

06.01.2018. 06:03
Piše:
Srbija Danas
Glorija Svanson / Izvor: Profimedia
Nakon smrti urna sa njenim pepelom čuva se u crkvi na Petoj aveniji

Iako je zapravo rođena u Americi, Zemunci su se pre nekoliko godina trudili da dokažu da je holivudska diva Glorija Svanson bila "naše gore list".

Naime, u Prvomajskoj ulici je pre više od 100 godina bila jedna od najpoznatijih kafana u tadašnjem zemunskom naselju Francstal. Zvala se "Kod Vilhelma", po čuvenom nemačkom ugostitelju AntunuVilhelmu, za koga su žitelji Francstala pričali da je deda po majci legendarne Glorije Svanson.

Sve priče, sećanja i uspomene Nemaca koji su živeli u tadašnjem predgrađu Zemuna objavljena su u knjizi "Francstal 1816-1944", kao svojevrsni omaž gradu koji su napustili posle Drugog svetskog rata. U tim spisima se navodi da se Glorija zvala Franciska Fefer.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Između ostalog, tu se pominje da je Svanson rođena u Zemunu. Podatak je neproveren. Ja sam malo istraživao i, prema onome što su oni naveli, porodica Fefer jeste postojala u Zemunu od 1820. godine - rekao je Branko Najhold, pisac i publicista.

Iz Zemuna ili ne, životna priča Glorije Svanson je tipična sudbina jedne holivudske dive.

Zvezda nemog filma rođena je 27. marta 1899. godine. Stigla je u Holivud 1919. i uvek je igrala lepotice iz visokog društva.

Najbizarniji običaji širom sveta: Za sledeća verovanja još niste čuli

Počela je kao statistkinja u kratkom filmu "At the End of a Perfect Day". Svidela se šefovima studija, pa su joj ponudili druge uloge: u filmu "Sweedy Goes to College" s Valasom Birijem i u "His New Job" sa Čarlijem Čaplinom.

Neko vreme je radila za studio "Triangle", sve dok je Sesil de Mil, jedan od najmoćnijih holivudskih reditelja, nije angažovao za "Paramaunt". Rad s De Milom vinuo ju je u zvezde.

Udavala se četiri puta, ali je i poslednji brak iz kojeg je dobila ćerku Mišel Bridžet propao posle dve godine. Holivud je napustila 1938, preselila se u Njujork i započela novi život. Posvetila se slikarstvu i vajarstvu, pisala je novinske kolumne, nastupala na radiju i televiziji, dizajnirala odeću, postala zagovornica zdrave hrane.

OVAKO IZGLEDA BITI U KOMI: Nakon pet godina se probudila, pa podelila svoje iskustvo! (VIDEO)

Godine 1950. snimila je "Bulevar sumraka", remek delo reditelja BilijaVajldera. Nominovana je za Oskara, ali ga nije dobila. I uskoro se povukla s filma. Na velikom platnu se pojavila još samo jednom, 1975, kad je u trileru "Aerodrom" glumila - samu sebe. 

Umrla je 4. aprila 1983, u 84. godini. Kremirana je, a urna s njenim pepelom je u Episkopalnoj crkvi nebeskog mira na Petoj aveniji u Njujorku.

 

Piše:
Srbija Danas
06.01.2018. 06:03
Pogledajte više