Dom molitve svih naroda: Predstavljamo vam novosadsku Sinagogu

15.10.2017. 08:36
Piše:
Srbija Danas
Novosadska Sinagoga / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Impozantna tvorevina

Novosadska sinagoga je jedna od četiri sinagoge koje postoje danas u Srbiji. Nalazi se u Jevrejskoj ulici u centru Novog Sada.

VELIKI DOBROTVOR I GRADITELJ: Zahvaljujući ovom čoveku, Novi Sad je postao stecište modernizma

NOVI SAD se menja kroz ugao posmatrača: Predstavljamo vam ženu koja je čitav svet okupila u srcu Vojvodine

Građena je u periodu od 1906. do 1909. godine, a projektovao je mađarski arhitekta Lipot Baumhorn. Ovo je peta sinagoga koja je izgrađena u istoriji Novog Sada. Podignuta je na mestu četvrte koja je građena 1826. godine. 

Novosadska Sinagoga / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Koncipirana je u tradicionalnom duhu sa stilskim obeležjima secesije i to s osnovom trobrodne bazilike s pripratom, dvema kupolama kvadratne osnove na pročelju i tročlanim apsidalnim delom. Veličanstvenu centralnu kupolu projektovao je Karolj Fenjveš.

Sinagoga je uvučena s linije uličnog fronta, shodno propisima koji su važili u Habzburškoj monarhiji. Naime, kako je rimokatoličanstvo bilo zvanična religija monarhije, u liniji uličnog fronta mogli su biti građeni isključivo sakralni objekti koji pripadaju ovoj veroispovesti.

Novosadska Sinagoga je prvenstveno molitveni dom za pripadnike današnje jevrejske zajednice Novog Sada, ali i "dom molitve svih naroda". Ona pripada aškenaskom obredu i neološkog je, tj. liberalnog, a ne ortodoksnog pravca, pa je i u tom smislu ona hram za sve narode sveta, kako je na hebrejskom jeziku ispisano nad ulaznim vratima.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

U doba okupacije u sinagogi su zatvarani novosadski jevreji koji su nakon toga bili deportovani u koncentracione logore.

Danas se ova tvorevina, pored svoje primarne namene, vrlo često koristi i kao koncertna dvorana, zbog izuzetne akustike i monumentalne unutrašnjosti, i to većinom za muzičke programe koje organizuje Muzička omladina Novog Sada.

1991. godine novosadska Sinagoga je uvrštena u prostorno kulturno-istorijsku celinu od velikog značaja i ima drugi stepen zaštite države Srbije.

 

Piše:
Srbija Danas
15.10.2017. 08:36
Pogledajte više