Drugi Diplomatski susreti u Novom Sadu: Tema - Berlinski proces: postojeća dostignuća i budući izazovi (FOTO)

07.12.2017. 12:45
Piše:
Srbija Danas
MIloš Vučević / Izvor: Foto: Grad Novi Sad
Prvi "Diplomatski susreti u Novom Sadu" održani su 2016. godine u Gradskoj kući, a tema je bila "Šta nas oblikuje, šta nas ujedinjuje"

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je drugim "Diplomatskim susretima u Novom Sadu" koji u fokusu imaju temu "Berlinski proces: postojeća dostignuća i budući izazovi". Ove godine, u zajedničkoj organizaciji Fondacije "Konrad Adenauer" i "Evropskog pokreta" iz Novog Sada, u centru diskusije je sledeći samit berlinskog procesa 2018. godine u Londonu, o čemu u toku celog dana u Novom Sadu razgovaraju eksperti iz različitih disciplina.

Prisutnima su se na plenarnoj sesiji obratili direktor Fondacije "Konrad Adenauer" Norbert Bekman-Dirkes, izvršna direktorka "Evropskog fonda za Balkan" Hedvig Morvai, kao i generalni sekretar "Evropskog pokreta u Srbiji" - lokalno veće Novi Sad, Aleksandar Simurdić. 

Diplomatski susreti u Novom Sadu / Izvor: Foto: Grad Novi Sad

- Drugu godinu za redom smo domaćini ovog skupa i zahvalan sam organizatorima što su ponovo priredili ovako reprezentativan događaj u našem gradu. Očekujem da u toku današnje diskusije dobijemo odgovor na mnoga značajna pitanja, kao na primer - šta je do sada postignuto u okviru Berlinskog procesa koji je pokrenut na inicijativu kancelarke Merkel 2014. godine, zatim, gde se sada nalaze zemlje regiona u odnosu na taj trenutak pokretanja procesa, a u smislu bolje ekonomske saradnje, kao i to, koji je plan nakon 2018. godine kada ističe četvorogodišnji period koji je definisan u okviru osnivanja Berlinskog procesa. Imamo pred nama mnogo otvorenih tema i ozbiljnih pitanja o kojima ćemo razgovarati u toku foruma, a raduje me što ove godine, u odnosu na prošlu, imamo još veći broj učesnika i još renomiraniji skup, što pokazuje da ovaj proces neće biti ni zaustavljen, ni usporen, već naprotiv, biće još ažurniji, sa pojačanim intenzitetom - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Diplomatski susreti u Novom Sadu / Izvor: Foto: Grad Novi Sad

Prvi "Diplomatski susreti u Novom Sadu" održani su 2016. godine u Gradskoj kući, a tema je bila "Šta nas oblikuje, šta nas ujedinjuje". Forum je bio posvećen evropskim integracijama Zapadnog Balkana i izazovima koji se nalaze pred Evropskom unijom. O ovogodišnjem susretu, u ime organizatora obratio se Aleksandar Simurdić iz "Evropskog pokreta u Srbiji" koji je naglasio da će prisutni razgovarati o strateškom pozicioniranju Berlinskog procesa u kontekstu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana imajući u vidu brojne izazove sa kojima se Evropa danas suočava. Takođe, kao jedan od organizatora, Norbert Bekman-Dirkes istakao je da je u Berlinskom procesu ostvaren određeni napredak, ali da postoji potencijal za dalji rad. 

Svečani prijem: U Novom Sadu obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (FOTO)

- Dobro je što u tom procesu, zemlje Zapadnog Balkana zajednički razgovaraju o svojoj političkoj budućnosti i važno je, da se kao rezultat toga, dogovore konkretne aktivnosti. Značajne teme su takođe uloge civilnog društva i političkih partija u nastavku procesa demokratizacije tih država, zatim unutrašnje reforme, mediji i ostale teme o kojima treba diskutvati sa evropskim partnerima. Zato mi je drago što na skupu imamo mnogo gostiju iz evropskih zemalja u susedstvu, kao i iz Evropske unije, uvažene ambasadore, pa i visokorangirane nemačke predstavnike. Potpuno sam siguran da ćemo sve ciljeve koje smo postavili u vezi sa ovim procesom i ostvariti, jer kao što znamo, i kancelarka Merkel i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić vrlo snažno podržavaju Berlinski proces - rekao je Norbert Bekman-Dirkes.

Diplomatski susreti u Novom Sadu / Izvor: Foto: Grad Novi Sad

Berlinski proces je diplomatska inicijativa povezana sa budućim proširenjem Evropske unije, a podrazumeva da se konferencije na tu temu, na godišnjem nivou, održavaju u periodu od 2014. do 2018. godine. To je međunarodna inicijativa saradnje koja ima cilj da revitalizuje multilateralne veze između Zapadnog Balkana i određenih zemalja EU, kao i da poboljša regionalnu saradnju zemalja Zapadnog Balkana u oblasti infrastrukturnog i ekonomskog razvoja. 

Miloš Vučević obišao izgradnju kanalizacione mreže u Budisavi: Završetak radova se očekuje na proleće (FOTO)

U plenumu i sesijama učešće su uzeli i ambasador Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji Nj.E. Aksel Ditman, ambasador Republike Italije u Republici Srbiji Nj.E. Đuzepe Manco, ambasador Republike Hrvatske u Republici Srbiji Nj.E. Gordan Bakota, poslanik nemačkog Bundestaga Mihael Brand, zamenik predsedavajućeg "CDU" poslaničke grupe u Parlamentu pokrajine Berlin Stefan Evers, predsedavajuća Parlamentarne grupe prijateljstva Srbija-Nemačka i poslanica Narodne skupštine Republike Srbije Vesna Marković, stručnjak za odnose EU-Zapadni Balkan Zoran Nechev iz Skoplja i mnogi drugi. 

 

Piše:
Srbija Danas
07.12.2017. 12:45
Pogledajte više