Fiskalne kase - početak kraja subotičkog buvljaka?

26.03.2022. 09:55
Piše:
Srbija Danas/ Subotica.com
pijaca / Izvor: Shutterstock
Iako Zakon o fiskalizaciji ne podrazumeva da će kupci čekati fiskalni račun za kilogram domaćih jabuka, ovaj zakon, između ostalog, predviđa fiskalne kase na tezgama sa različitom robom široke potrošnje. Čini se da će primena ovog zakona najviše pogoditi subotički buvljak, na kom je od početka pandemije prodaja utihnula pa se pijačari pitaju kako izdržati još jedan namet kada prihoda gotovo da nema

Fiskalne kase obavezne su za one pijačare koji prodaju različite vrste robe široke potrošnje, prehrambene proizvode drugih proizvođača ili voće i povrće iz uvoza. Takvih je, nesumnjivo, najviše na buvljaku. Na pitanje šta će raditi od kraja narednog meseca, kada ističe prelazni period za fiskalizaciju, prodavci koje smo pitali uglavnom odmahuju rukom i sležu ramenima.

Vučević: Nova železnička stanica kroz koju prolazi brzi voz svedoči o tome šta će Karlovci biti u decenijama pred nama (FOTO)

Vučević: Nova železnička stanica kroz koju prolazi brzi voz svedoči o tome šta će Karlovci biti u decenijama pred nama (FOTO)

"KO TI DADE DOZVOLU?" Nesvakidašnji incident u saobraćaju u Novom Sadu: Ostade bez vrata (VIDEO)

"KO TI DADE DOZVOLU?" Nesvakidašnji incident u saobraćaju u Novom Sadu: Ostade bez vrata (VIDEO)

POČELA IZGRADNJA SPORTSKOG KOMPLEKSA U FUTOGU Vučević: To je velika stvar i za ceo Novi Sad

POČELA IZGRADNJA SPORTSKOG KOMPLEKSA U FUTOGU Vučević: To je velika stvar i za ceo Novi Sad

- Ne znam šta ću da radim, nadam se da će odložiti fiskalizaciju za koju godinu - navodi jedan prodavac na buvljaku.

Krajnji rok za uključenje u novi sistem je 30. april, a produženja prelaznog perioda neće biti, a neće biti ni daljih izuzeća obveznika fiskalizacije, poručuju nadležni. Sa druge strane prodavci na buvljaku negoduju i pitaju se kako izdržati još jedan namet kada prometa gotovo da nema o čemu svedoče prazne tezge i mali broj kupaca. 

- Od kada je počela korona prodaja na buvljaku je stala, po tri dana mi niko ne stane za tezgu. Korona nas je upropastila, a fiskalna kasa će nas samo dotući. To je trošak više, a kako da isplatimo sve troškove kada posla nema? Kupaca iz Mađarske, od kako je počela korona, skoro da i nema. Oni koji dođu u džepu imaju svega 10 hiljada forinti, za taj novac kupe čarape, donji veš i eventualno crvenu papriku. Ako uvedu fiskalne kase, staviću katanac na tezgu.

pijaca / Izvor: Shutterstock

Da je prodaja na buvljaku od početka pandemije stala potvrđuje i činjenica da je u ovom tržnom centru izdato 50 odsto tezgi. Prema rečima prodavaca koje smo pitali, po uvođenju fiskalnih kasa nastaviće se sa otkazivanjem. 

- Ne smeta nama fiskalna kasa, lako bismo mi stavili kasu na tezgu da posla ima, ali mi jedva da nešto prodamo. Kako onda da poplaćamo sve troškove? Mi se borimo protiv fiskalnih kasa, spremamo se da idemo na protest u Beograd -objašnjava nam prodavac i poručuje da je buvljak interesantan samo ako su svi prodavci zajedno - Nije cilj da ostane 20 odsto nas, mi postojimo samo ako smo svi tu, ako ima raznolike robe.

Iako su u manjini, na buvljaku ima i onih prodavaca koji već imaju fiskalne kase, to su pretežno prodavci tehničke robe i alata. Takođe, ima i onih koji će se prilagoditi Zakonu o fiskalizaciji. 

pijaca / Izvor: Shutterstock

- Ako mora, mora. Imam veleprodaju i ovde imam tezge, tako da ljudima koji traže svakako dam preko računa. Ja bar  nešto radim preko računa i sada. Zakon o fiskalizaciji počeo je da se primenjuje od novembra prošle godine, uz prelazni period do kraja aprila ove godine. Ovim zakonom obavezu evidentiranja prometa na malo preko fiskalne kase imaju i pijačni prodavci, a od obaveze su izuzeti samo oni koji nude sopstvene poljoprivredne proizvode kao i oni koji obavljaju delatnosti koje se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti. Ovo znači da kupci neće čekati fiskalni račun za vezu šargarepe, kilogram krompira ili bilo koje povrće, voće ili drugi proizvod registrovanog poljoprivrednika koji ga prodaje na nekoj od pijaca u zemlji- pojašnjavaju iz Poslovnog udruženja "Pijace Srbije" za portal Subotica. com.

Iz ovog udruženja navode da su svesni da će fiskalizacija značajno uticati na prodavce, kao i na one koji se bave komunalnom delatnošću upravljanja pijacama, ali dodaju da ovo udruženje ne može uticati na proces fiskalizacije.

- Mi ne možemo uticati na ovaj proces i zato moramo tragati za načinom kako da se prilagodimo ovoj promeni. Nema sumnje da su pijace specifična mesta trgovine i razumljivo je što je mnogima, pa i pijačnim prodavcima, teško zamisliti da će za tezgom imati i fiskalnu kasu.

Više vesti o Subotici možete pratiti na portalu Subotica.com

Piše:
Srbija Danas/ Subotica.com
26.03.2022. 09:55
Pogledajte više