HOTEL DUNAV SRUŠEN ZBOG LEPE ANE: Neverovatna priča iz Bačke Palanke

16.12.2016. 13:15
Piše:
Srbija Danas
Devojka / Izvor: Foto: Profimedia/ilustracija
Jedan od najvećih i najpoznatijih hotela u Vojvodini srušen je zbog nesrećene ljubavi.

Bačka Palanka je pre jednog veka bila poznato turističko mesto, verovatno najomiljenija turistička destinacija na prostoru današnje Vojvodine, a u tadašnjoj Austrougarskoj. Pored izvanrednog položaja na Dunavu i blizine Fruške gore, Bačka Palanka je bila poznata i zbog mnogobrojnih ugostiteljskih objekata, ali i tada čuvenih ciganskih kapela.

Pre Prvog svetskog rata u Bačkoj Palanci postojala su četiri hotela. Svaki hotel je imao svoje konjske omnibuse, velike kočije u kojima su se gosti prevozili od železničke stanice do hotela. Najpoznatiji hotel, ne samo u Bačkoj Palanci, već i u okolini bio je "Dunav". Nalazio se na uglu današnjih ulica Žarka Zrenjanina i Jugoslovenske armije. Slovio je čak i za današnje pojmove među najbolje ugostiteljske objekte, sa mnoštvom soba i apartmana za prenoćište, velikom i lepo uređenom baštom u kojoj su svirali muzičari, a imao je i kuglanu, teniske terene, mnoštvo sala.

Vlasnik hotela "Dunav" bio je jevrejski trgovac Pajter. Kada je ostario, prodao je hotel novom vlasniku koji ga je ubrzo srušio i kasnije na istom mestu podigao novu zgradu. O rušenju hotela "Dunav" u periodu oko 1918. godine postoje dve legende, a stanovnici Bačke Palanke podeljeni su oko toga koja je tačna.

Prva priča kaže da je Pajter prodao hotel dvojici braća. Oni su taman krenuli da razvijaju svoj biznis, kada su se zaljubili u izvesnu Anu iz Beča, devojku za koju se tvrdilo da ima neviđenu lepotu. Obojica braća navodno su bili podjednako zacopani u Anu i nisu mogli da se dogovore koji će joj prići. S druge strane, ni sama Ana nije želela da zavadi braću i nije htela sama da napravi prvi korak i odabere jednog od njih dvojice.

Devojka / Izvor: Profimedia/ilustracija

Braća su se na kraju zavadila pošto ni jedan nije hteo da popusti i Anu ustupi onom drugom. Ona je, pak, podjednako ispoljavala simpatije i prema jednom i prema drugom bratu. Braća su se zatim posvađala, pa čak i međusobno počeli da se mrze. Kako im je hotel otac kupio kao zajedničku investiciju, oni su odlučili da ga poruše i međusobno podele ciglu po ciglu, te da svaki posle gradi sebi šta želi. Ljubomoru između braće navodno su potpirivali konkurenti, ostali ugostitelji i vlasnici drugih hotela u Bačkoj Palanci i okolini.

Na kraju je hotel srušen, a obojica braća ostala su i bez lepe Ane koja je odlučila da svoje srce ne da ni jednom od njih dvojice. Nesrećna devojka se navodno odselila u nepoznatom pravcu i više je nikada niko nije video u Bačkoj Palanci.

Po drugoj verziji, hotel je kupio veletrgovac Elreman. On je navodno hotel kupio iz špekulantskih razloga i zato ga je odmah srušio. Bilo je to vreme na kraju Prvog svetskog rata kada je bilo malo turista, a vladala je velika potražnja za građevinskim materijalom, te je on prodao ceo hotel u delovima, od čega se navodno obogatio još više.

Pošto je za period tokom Prvog svetskog rata i neposredno posle njega ostalo jako malo pisanih tragova, ni danas se sa sigurnošću ne može reći koja je od ove dve priče tačna.

Piše:
Srbija Danas
16.12.2016. 13:15
Pogledajte više