ISTORIJSKE ZANIMLJIVOSTI: Pogledajte kako je izgledao maskenbal u srpskoj kafani 1924. godine (FOTO)

05.07.2017. 10:52
Piše:
Srbija Danas
Šid / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Serbicon
Grad sa tradicijom!

Opština Šid je smeštena na tromeđi Srbije, Hrvatske i Republike Srpske. Zauzima zapadni deo Srema u jugozapadnom delu Vojvodine. Na teritoriji opštine Šid nalazi se 19 naseljenih mesta. Jedino gradsko naselje je Šid, ujedno i najveće naselje i centar opštine, dok su ostala naselja seoska. Na teritoriji ove opštine, koja zauzima 687 kvadratnih kilometara, živi oko 34 hiljade stanovnika. Šid je poznat po čuvenom srpskom slikaru Savi Šumanoviću.

Kako bismo što bolje oslikali i predstavili kulturni i istorijski život Šida, predstavljamo vam jednu staru fotku, koja oslikava kafanski život davne 1924. godine.

- Neću ovde govoriti o istoriji kafana u Šidu već ću da postavim pitanje: da li je Šidu potrebno jedno takvo istraživanje? Mislim da treba.

U Šidu je bilo ko zna koliko kafana, bircuza, a ako se uzme u obzir i one koje bu sile pos elima, taj je broj daleko, daleko veći. I svugde, kako u Šidu, tako po selima, kafana je odigrala veliku ulogu. U mnogo čemu.

Ne zaboravimo, u kafanama tokom 18 veka bile su čitaonice, odnosno, to je bilo mesto gde se mogla čitati štampa. Većina kafana je bila pretplaćena na srpsku štampu i tu se moglo na miru čitati o događajima, ali i diskutovati o njima. Takođe, sve predstave, balovi, proslave, itd. održavani su u nekoj od kafana.

Maskenbalu u kafani “Šaloš” negde oko 1924 godine.

Osnivanje raznih društava, udruženja i slično, opet u kafanama. Svaki masovniji skup, naročito oni politički, bili su uvek pred nekom kafanom. Svaka je politička stranka imala svoju kafanu, omladina (građanska, radnička, seoska, zanatlijska) je imala isto tako – svoju kafanu.

U Šidu, emancipacija žena je dobrim delom prošla kroz kafanu. Tu su žene dolazile na balove, koncerte, predstave, predavanja.

Konačno, zar se balovi i predstave mogu uopšte zamisliti bez žena? A sve je to održavano u kafanama

Konačno, kafana je bila sesija, društveni život se i odvijao u kafanama jer nije bilo javih mesta gde bi svi mogi da se okupe. Šid je bio konzervativna sredina, kafanski život je bio privilegija muškaraca, ali žene su preko balova, predstava, predavanja - mogle u nju da uđu - piše stranica Zapisi Jednog Šiđanina.

 

Piše:
Srbija Danas
05.07.2017. 10:52
Pogledajte više