SREBRO ZA ZLATNU DECU: KUD "Vuk Karadžić" je PONOS Plandišta! (VIDEO)

25.06.2017. 22:10
Piše:
Srbija Danas/M. Ćunković
Vuk Karadžić / Izvor: Foto: Facebook/KUD "Vuk Karadžić" Plandište
Osvojena je Srebrna plaketa na pokrajinskoj smotri folklora u Bačkoj Topoli.

KUD "Vuk Karadžić" iz Plandišta osvojilo je nedavno srebrnu plaketu na pokrajinskoj smotri folklora u Bačkoj Topoli, u konkurenciji 15 najboljih ansambala iz Vojvodine. Tim povodom, popričali smo sa umetničkim rukovodiocem društva Bojanom Babićem. 

Za početak, Babić je saopštio osnovne podatke o KUD-u: 

- Osnovani smo u septembru 2000. godine. Od uspeha mogu da istaknem to da smo 2003. postali Zlatni ansambl Vojvodine, uz ovo što se sad desilo u Bačkoj Topoli. Imamo preko 90 članova podeljenih u četiri grupe. Škola folklora obuhvata uzrast od petogodišnjaka do drugog razreda, zatim tu je Dečji pripremni ansambl (od drugog do petog razreda), pa Prvi dečji ansambl od šestog razreda, uključujući i srednjoškolce, kao i orkestarska sekcija koja obuhvata dva harmonikaša, gitaru, flautu, klarinet, kontrabas... 

Mnogima su na pomen bilo kog KUD-a prva asocijacija - putovanja. 

- Nosimo divna iskustva. Išli smo u Rumuniju, Makedoniju, Bugarsku, bili smo dva puta na festivalima u Grčkoj... Jedno vreme je, nažalost, bio zastoj u radu društva. Rasformiralo se... Pre tri godine smo ponovo ušli u tu priču, i to sa samo devetoro dece, a sad ih je, kao što rekoh, više od 90. 

Babić ističe da je žestoka konkurencija bila u Bačkoj Topoli. 

-Činjenica da je tamo došlo 15 najboljih ansambala Vojvodine dovoljno govori. Oni koji su ove godine bili zlatni zaista su to i zaslužili, bili su bolji od nas. Trudićemo se da naredne godine i mi budemo među njima. 

Nema sumnje, KUD "Vuk Karadžić" je ponos Plandišta, a srebro iz Bačke Topole predstavlja veliki podstrek da se i dalje krupnim koracima grabi napred. 

 

Piše:
Srbija Danas/M. Ćunković
25.06.2017. 22:10
Pogledajte više