LEPOTA NADOMAK ŠIDA - JEZERO SOT! A ako imate pasoš, lako možete prečicom do Hrvatske

17.07.2017. 16:33
Piše:
Srbija Danas
Sotsko jezero / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Dele Gakovo
Živopisni pejzaž upotpunjen je vrbama i šumom koja ga opasuje.

Na najzapadnijem delu Fruške gore, pokraj mesta Sot a na samo desetak kilometara od Šida, nalazi se Sotsko jezero.

Ova veštačka akumulacija nastala je 80-ih godina, površine 33 hektara i dubine od oko četiri metra, i pripada Nacionalnom parku Fruška gora. Prelep prirodni ambijent ga svrstava u jedno od najlepših fruškogorskih jezera. Na desnoj obali se nalazi malo vikend-naselje sa nekoliko kuća, a na levoj drveni splav sa kućicom i nekoliko dokova.

Ovaj živopisni pejzaž upotpunjen je vrbama i šumom koja ga opasuje.

Jezero ne mami samo vikendaše i kupače, nego i ribolovce koji su ovde redovni gosti jer je jezero izuzetno bogato ribom. Bogato je kapitalnim primercima šarana, amura, tolstolobika, soma, smuđa i štuke, kao i sve bele ribe. Za ovaj ribolovni revir važi godišnja dozvola, a može se pecati i uz dnevnu dozvolu. Ovde je upecan i evropski rekorder, šaran težak tačno 42 kilograma.

Ako kojim slučajem imate pasoš kod sebe, možete napraviti prečicu kroz Hrvatsku i posetiti mesto Ljuba u kome se nalaze brojni izvori, a zatim i Erdevička jezera.

Od centra opštine Šid udaljeno je 10, a od Beograda oko 100 kilometara. Nastalo je pregrađivanjem doline potoka Šidina 1977. godine branom dugom 150, visokom 15,6 metara. Jezero se pruža pravcem zapad - istok, ima površinu od oko 20 hektara, dok mu je zapremina 880.000 kubnih metara.

Brdovite obale jezera, koje se uzdižu i do 200 metara visine, prekrivene su livadama i šumama hrasta, graba i četinara. Samo jezero i oblast oko njega su pod upravom preduzeća Nacionalni park Fruška gora, a u blizini se nalaze ženski manastiri Privina Glava i Sveta Petka.

Piše:
Srbija Danas
17.07.2017. 16:33
Pogledajte više