Od Fijakerijade do Haiku festivala: Najpoznatije manifestacije u Odžacima

11.04.2017. 09:04
Piše:
Srbija Danas
Odžaci / Izvor: Foto: Wikipedia
Opština Odžaci ima raznovrsne manifestacije, od kojih su mnoge prerasle u međunarodne

Opština Odžaci ima veliku šarolikost kada su u pitanju manifestacije koje se u njoj održavaju. Mnoge od njih postale su tradicionalne i prevazišle su samo granice opštine Odžaci.

ONI SU PONOS ODŽAKA: Sportisti koji su proslavili ovo vojvođansko mesto

Osnivač Matice srpske, čuveni matematičar, slavni muzičar... Ove poznate ličnosti su poreklom iz Odžaka

Svakog januara se u Odžacima održava tradicionalno lomljenje Božićne čestice. Lomljenje se odvija ispred Hrama spaljivanja moštiju Svetog Save u zajedničkoj organizaciji Turističke organizacije Odžaka i Srpske pravoslavne crkve.

Manifestacija „Ne zaboravi rode“ ima za cilj da neguje čuva i predstavi kulturu običaje i način života srpskog naroda sa prostora Like. U okviru ovog dešavanja neizostavno je promovisanje nacionalnih jela.

Veoma zanimljiva manifestacija u Odžacima je Haiku festival. U pitanju je festival koji obuhvata izbor najlepših haiku pesama. Ova manifestacija odavno je prevazišla okvire Odžaka i postala je događaj međunarodnog karaktera.

Još jedna međunarodna manifestacija je i CACIB – izložaba pasa. Veliku posećenost ima i tradicionalni događaj Oslikavanje uskršnjih jaja.

Svakog aprila održava se i Odžaci na dlanu, manifestacija koja ima za cilj promovisanje turističke ponude ovog vojvođanskog mesta.

Prva nedelja juna uvek je rezervisana za Fijakerijadu. Svake godine u organzaciji konjičkog kluba Ždralin održava se fijakerijada koja obuhvata takmičenje jednopregu, dvopregu, tropregu i četvoropregu. Ova manifestacija podseti na prohujala vremena fijakera, vranaca i čilaša.

Za ljubitelje brze vožnje prava stvar je Moto fest u drugoj polovini juna. U pitanje je defile motorista kroz centar grada. Motoristi tradicionalno izvode i akrobacije od kojih zastaje dah.

Pozorišni dani Mihaila Benke – Uče okupljaju amaterska pozorišta i dramske sekcije slovačke nacionalne manjine, kako iz zemlje tako i iz inostranstva.

Međunarodni dan Dunava događa se svakog 29. juna. Dani likovne kolonije Rafailo Momčilović tradicionalno okupljaju akademske slikare.

Takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša „Zlatni kotlić Odžaka“ održava se u drugoj polovini septembra i često okupi i posmtrače koji samo za ovu priliku dođu u ovu opštinu.

U Odžacima se održava i Međunarodni festival meda gde izlagači iz cele Vojvodine imaju priliku da promovišu svoje proizvode.

Internacionalni karate turnir „Zlatna pesnica“ na programu je svakog 5. oktobra. Takmičenja se održavaju u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Na ovom turniru tradicionalno učestvuju i takmičari iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Mađarske.

Za starije je najomiljenija manifestacija Odžačka rakijada. Ovo je takmičarska manifestacija gde se bira najbolja rakija u kategorijama: „dunja“, „jabuka“, „kajsija“, „šljiva".

 

Piše:
Srbija Danas
11.04.2017. 09:04
Pogledajte više