Odžačani su sami sebi izgradili HRAM, a evo po kom su ga događaju nazvali

25.03.2017. 13:13
Piše:
Srbija Danas
Odžaci / Izvor: Foto: Wikipedia
Stanovnici Odžaka odlučili su 1989. godine da sami sebi izgrade hram i nazovu po strašnom stradanju najvećeg srpskog sveca

U Odžacima postoji jedna od najstarijih rimokatoličkih crkava na ovim prostorima koja je građena u periodu od 1818. do 1821. godine. Crkva Svetog Arhangela Mihaila izgrađena je na istom mestu gde je bila prethodno srušena crkva iz 1764. godine.

KAD PROLAZITE PORED DUNAVA OBRATITE PAŽNJU: Ukoliko pronađete OVAJ predmet, možete postati BOGATI! (FOTO)

ONI SU TRAŽILI DA SE GLUMCI LJUBE NA POZORNICI: Građani OVOG srpskog grada su imali najzanimljivije primedbe

Glavni izvođač radova i zidar bio je čuveni neimar iz Apatina Johan Šmaus. U crkvi i danas postoji latinski naziv o posveti hrama Svetom Arhangelu Mihailu. Ova crkva je 1970 godine stavljena pod zaštitu države.

Međutim, u Odžacima se od 1993. nalazi još jedna crkva čiju su gradnju finansirali žitelji tog mesta. Hram Spaljivanja moštiju Svetog Save počeo je da se gradi 1989, a prve službe održane su četiri godine kasnije.

Odžaci / Izvor: Foto: Wikipedia

Projekat crkve u srpsko-vizantijskom stilu napravio je arhitekta Radoslav Prokić iz Kragujevca. Osvećene završenog hrama obavio je 2002. godine episkopa Irinej Bulović. Pre tri godine započeta je i izgradnja parohijskog doma pored hrama Spaljivanja moštiju Svetog Save.

Hram je inače napravljen na mestu gde je 1946. godine razularena masa, vođena novom komunističkom idejom, kamenovala tadašnjeg episkopa Bačke Irineja Ćirića. Tom prilikom je sveštenik iz Sivca Milenko Cvejanov izboden nožem na smrt kada je pokušao da telom zaštiti Irineja.

O ovom događaju se sve do kraja osamdesetih godina ćutalo u Odžacima, ali je onda u spomen na njega odlučeno da novi hram bude baš na tom mestu gde se dogodilo mučko kamenovanje.

Odžaci / Izvor: Foto: Wikipedia

Odžaci su inače mesto koje se vremenom odužilo svim nedužnim žrtvama, bez obzira na nacionalnost ili versku pripadnost. Tako u ovoj opštini, između Odžaka i Bačkog Gračaca, otkriven spomen krst u znak sećanja 212 nevinih nemačkih žrtava, odnosno podunavskih Nemaca koje su nove komunističke vlasti posle Drugog svetskog rata pogubile iako nije dokazano da su sarađivali sa okupatorima.

Partizani su tada uhapšene Nemce podelili u tri odvojene grupe. Prva grupa je imala zadatak da iskopa rake u zemlji i oni su tu potom bačeni pošto su ubijeni. Druga i treća grupa streljanih bačeni su u istu raku preko prve grupe leševa, a potom je rupa zatrpana, što je bio sličan sistem koji su na početku Drugog svetskog rata koristili nacisti.

 

Piše:
Srbija Danas
25.03.2017. 13:13
Pogledajte više