ČUVENA SEOBA PTICA I BELA RODA KAO SIMBOL OPOVA: Ako ste zaljubljenik u prirodu, ovo mesto je pravi izbor za vas (FOTO/VIDEO)

25.05.2021. 15:09
Piše:
Srbija Danas
Opovo / Izvor: Foto: Vojvodina
Ono što je od velikog značaja za razvoj turizma u opštini Opovo jeste čuvena seoba ptica u Barandi.

Opština Opovo poznata je po svojim prirodnim oazama u kojima su nastanjene mahom retke ptice, ali i ostala flora i fauna specifična za to podneblje. Jedno naseljeno mesto u opštini Opovo posebno se izdvaja po svojoj raznolikosti i pticama koje su tu nastanjene, a to je naselje Baranda.

Baranda se nalazi u centralnom delu donjeg Potamišja. Udaljena je 35 kilometara od Beograda i 43 km od Pančeva.

"Raj na zemlji" kako su ga nekada zvali stari putopisci: Planina Rajac nudi iskustvo koje se večno pamti (FOTO/VIDEO)

"Raj na zemlji" kako su ga nekada zvali stari putopisci: Planina Rajac nudi iskustvo koje se večno pamti (FOTO/VIDEO)

Ekonomski plan za bolje Vladimirce: Niz projekata za bolje sutra – stižu investitori, banjski kompleks, a sledi i energetska tranzicija (VIDEO/FOTO)

Ekonomski plan za bolje Vladimirce: Niz projekata za bolje sutra – stižu investitori, banjski kompleks, a sledi i energetska tranzicija (VIDEO/FOTO)

Kako da nam život bude lepši i bolji: Opština Vladimirci ima sjajan "recept" za prosperitet (FOTO)

Kako da nam život bude lepši i bolji: Opština Vladimirci ima sjajan "recept" za prosperitet (FOTO)

Odsustvo industrijskih zagađivača, bogatstvo i specifičnost flore i faune daje pogodnost za razvoj turizma, prvenstveno ekoturizma, kroz pružanje širokog spektra sadržaja: ishrana, smeštaj, izleti, lov, ribolov, posmatranje retkih vrsta ptica, biciklizam, trčanje, ponuda kraćih odmora na jezerima.

Ono što je od velikog značaja za razvoj turizma u opštini Opovo jeste čuvena seoba ptica u Barandi. Naime, prolećna i jesenja migracija ptica svakako su jedan od najznačajnijih sezonskih događaja za ornitologe i ptičare, ali i sve ostale zainteresovane posetioce, kako iz Srbije, tako i širom sveta. To je prilika da se vide ptice koje obitavaju na potpuno različitim staništima kao i vrste sa severa Evrope koje tokom seoba preleću i odmaraju se u Srbiji.

Kako bi se iskustvo prenelo u najboljem svetlu, a turistički potencijal došao do izražaja, umetnik, poznavalac ptica, vedar, nasmejan i znanjem o pticama potkovan, Čeda Vučković čiji je hobi "birdwatching", što znači da slobodno vreme koristi za posmatranje, fotografisanje i izučavanje ptica objasnio je šta je to što se u Barandi može videti i zbog čega sigurno nećete pogrešiti ako se odlučite da vikend provedete baš u Opovu, a na izlet odete do Barande i upoznate neke retke vrste ptica.

Čeda Vučković naglašava da Baranda i Sakule imaju očuvana prirodna staništa, odnosno jedno od najznačajnijih staništa za ptice u Srbiji.

- Mi beležimo oko 225 vrsta ptica što predstavlja skoro 2/3 zabeleženih ptica u Srbiji. Vrednost se ne ogleda samo u broju zabeleženih vrsta već u brojnosti njihovih populacija - objašnjava Čeda Vučković.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Vučković dodaje da su to, kako gnezdeće populacije, tako i one koje dolaze prilikom migracija tokom proleća i jeseni, kao i zimskih gostiju.

- Samo ću pomenuti da se u Barandi nalaze jedne od najznačajnijih gnezdilišnih populacija brkate senice, modrovuljke, mnnogobrojnih vrsta čaplji gde bih izdvojio vodenog bika kao jednu retkost, zatim bele rode koje su prepoznatljive za ovaj kraj. Tamiš je inače prepoznatljiv po brojnoj populaciji belih roda, a samo u opštini Opovo gnezdi se preko 80 parova. Bela roda se nalazi na grbu opštine Opovo, na grbu mesne zajednice Sakule, tako da je ta ptica simobol našeg kraja - govori Čeda Vučković.

Pored posmatranja ptica u opštinu Opovo dolaze ljubitelji biciklizma, pešačenja i ribolova.

- Opština Opovo ima zanimljive i predivne poljske puteve, nasipe, gde dolaze ljudi koji vole da pešače, da voze bicikl kroz prirodu, kajaking, vožnju čamcem, sportski ribolov na Tamišu i ribnjaku u Sakulama gde imamo odličan ribolovnjački revir - objašnjava Vučković i dodaje da epidemija korona virusa nije uticala na ekoturističke aktivnosti, ljubitelji ekoturizma dolaze pojedinačno, u manjim grupama ili porodično tako da to ne utiče na samu sferu turizma.

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Opovo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Piše:
Srbija Danas
25.05.2021. 15:09
Pogledajte više