Tradicija koju treba negovati: Stari zanati koji postoje u Somboru (FOTO/VIDEO)

15.10.2017. 11:43
Piše:
Srbija Danas
Stari zanati / Izvor: Foto: Printscreen Youtube/Turisticka Sombor
Unikatni predmeti, rukom rađeni sa mnogo pažnje i ljubavi prkose vremenu

Stari zanati su nešto što bi svakako trebalo da negujemo i da se trudimo da se nikad ne zaborave. Oni su nešto na osnovu čega možemo da sačuvamo našu dugu tradiciju.

Mnogo zanata preživljava borbu sa vremenom upravo u Somboru. Unikatni predmeti, rukom rađeni sa mnogo pažnje i ljubavi prkose vremenu i trude se da ostave svoj trag u istoriju.

Somborskih zanatlija je mnogo, a postoji čak i Udruženje starih, umetničkih zanata i domaće radinosti Sombor koje okuplja sve umetničke duše ovog grada.

Inicijativa o udruživanju zanatlija koji se bave umetničkim, starim zanatima i domaćom radinošću pojavila se 2004. godine, a proistekla je od troje ljudi, koji su kasnije pojedinačno imali drugačiji oblik organizovanja:

- ASUZ – Asocijacija starih umetničkih zanata (Mihajlo Kupusarević)

- Klaster umetničkih starih zanata (Dušan Miljanović)

- Udruženje starih, umetničkih zanata i domaće radinosti Sombor (Šandor Vizi uz Nikolu Đurana, Aleksandra Nedeljkovića, Rudolfa Serenčeša, Draganu Farkaš i dr.)

Kako kažu u Udruženju, misija i ciljevi udruženja su unapređenje i zaštita starih zanata, edukacija građana, posebno mladih, o mogućnostima starih zanata, organizovanje aktivnosti na prezentovanju starih zanata, kao i javno zalaganje za poboljšanje materijalnog statusa zanatlija koji se bave starim zanatima.

Udruženje broji oko 100 članova, tu se nalaze zanatlije iz najrazličitijih oblasti. Od izrade predmeta od drveta i kože, preko pravljenja lutaka do izrade nakita.

Takođe postoji manifestacija na kojoj već devet godina zaredom možete na jednom mestu da vidite sve ove stvarčice.

Manifestacija "Ulica starih zanata" održava se u toku Somborskog leta, krajem juna.

 

Piše:
Srbija Danas
15.10.2017. 11:43
Pogledajte više