U čast velikana, a za bolju budućnost Pančevaca: "Dani Vajferta" - prilika za dobru zabavu i zaradu kroz istoriju! (VIDEO/FOTO)

31.08.2021. 13:36
Piše:
Srbija Danas
Dani Vajferta / Izvor: Foto: Turistička organizacija Pančeva/Vojvodina
Manifestacija “Dani Vajferta” je najvažnija gradska turističko-privredna manifestacija u Pančevu

Nedaleko od Beograda na samom početku svakog leta u Pančevu održava se manifestacija u čast jednog od najvećih istorijskih ličnosti koje je ovaj grad iznedrio. U ovom gradu živeo je i stvarao Nemac Đorđe Vajfert, koji je bio Srbin više od mnogih drugih koji su se u Srbiji i rodili. Iako rođeni Nemac, od Srbije i Pančeva nikada nije odustao, već je i život proveo kao da je rođen upravo ovde u banatskoj prestonici Pančevu. 

Bio je poznat kao veliki humanista i vizionar, a u svom životu uvek je težio stvaranju novih stvari i želeo je da u ovom gradu ostavi svoj neizbrisiv trag. Kako je ovaj kosmopolita obeležio Pančevo, tako je sada njemu u čast oformljena manifestacija “Dani Vajferta”, kao i turistička ruta “Stopama Đorđa Vajferta”. Manifestacija se održava u čast Đorđa Vajferta, velikog industrijalca, prvog guvernera Narodne banke Srbije, ktitora, poštovaoca umetnosti, kolekcionara, dobrotvora i velikog humaniste.

Čudotvorna vodica o kojoj je i veliki Nikolaj Velimirović pisao: Usred šume krije se versko blago - MANASTIR BAVANIŠTE (VIDEO/FOTO)

Čudotvorna vodica o kojoj je i veliki Nikolaj Velimirović pisao: Usred šume krije se versko blago - MANASTIR BAVANIŠTE (VIDEO/FOTO)

TAMO GDE DUNAV KLADE VALJA: Za njega su se borili Starina Novak i Hajduk Veljko, a sada u ovo mesto hrle turisti (VIDEO/FOTO)

TAMO GDE DUNAV KLADE VALJA: Za njega su se borili Starina Novak i Hajduk Veljko, a sada u ovo mesto hrle turisti (VIDEO/FOTO)

Znate li vi šta je to "AJFLELOV ŠLAJZ"? U Bačkoj se krije dragulj Srbije, a njegova priča fascinira! (VIDEO/FOTO)

Znate li vi šta je to "AJFLELOV ŠLAJZ"? U Bačkoj se krije dragulj Srbije, a njegova priča fascinira! (VIDEO/FOTO)

Kako je Grad Pančevo prepoznao potencijal ove manifestacije, ne čudi što je ona najvažnija turistička svečanost kojoj se poklanja veoma velika pažnja. Ne samo da ima veliki turistički znaja za budućnost Grada, već ima i povoljan privredno-ekonomski potencijal što ide na ruku građanima Pančeva u budućim vremenima. 

Manifestacija “Dani Vajferta” je najvažnija gradska turističko-privredna manifestacija u organizaciji Turističke organizacije grada Pančeva, pod pokroviteljstvom grada Pančeva. Organizuje se od 2014. godine na Trgu Đorđa Vajferta u Pančevu.

- “Dani Vajferta” su nešto što Grad planira u budućnosti da podigne na viši nivo i zaista želimo da ta manifestacija bude prepoznatljiva u čitavoj Srbii. Nažalost, tokom prethodne godine nismo uspeli da održimo ovu manifestaciju zbog pandemije koronavirusa, a ove godine će biti u dosta manjem obimu nego što bi trebalo da bude iz istog razloga borbe protiv virusa. Poštujemo sve epidemiološke mere i zaista čekamo neko bolje i lepše vreme u budućnosti kako bismo ovu manifestaciju održali onako kako to građani zaslužuju i kako ona treba da izgleda. “Dani Vajferta” su ponos grada Pančeva i trudićemo se u budućnosti  da sama manifestacija bude iz godine u godinu sve bolja i bolja – rekao je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

Ideja manifestacije je da se u ambijentu starog gradskog jezgra, u neposrednoj blizini najstarije pivare u ovom delu Evrope, osnovane 1722. godine, toči vrhunsko zanatsko pivo, sluša najbolja muzika, pruže najfiniji ukusi hrane uz pivo i druži sa umetnicima i zanatlijama kroz mnogobrojne prateće događaje u dobroj atmosferi.

Svake godine program manifestacije prilagođen je svima, te tako ima za svačije “nepce” po nešto. Tu je turistički deo sa realizacijom “Vajfertove rute”, zatim kulturno-umetnički program, ali i sajam za privrednike. 

U okviru “Vajfertove rute” možete posetiti neke od najvažnijih lokaliteta koji su u vezi sa legendarnim Đorđem Vajfertom, poput njegove rodne kuće i porodične grobnice. Rodna kuća ovog velikog čoveka nalazi se u okviru stare Pančevačke pivare i pravi je užitak posetiti je, a upravo tu sada postoji i restoran u kom se možete dodatno okrepiti i počastiti. U okviru rute može se posetiti i nekadašnja fabrika leda “Slavina”, kao i crkva Svete  Ane u kojoj je Đorđe Vajfert sa svojom suprugom Marijom obeležio svečano zlatnu svadbu, tj. 50 godina zajedničkog bračnog života. Poslednja stanica je Rimokatoličko groblje gde se nalazi porodična grobnica Vajfertovih. Turistička ruta veoma je interesantna turistima kako domaćim tako i stranim i upravo je to ono što manifestaciju “Dana Vajferta” čini dodatno privlačnom i veoma unapređuje turističku ponudu Pančeva. 

Sama manifestacija nema samo turistički potencijal, već i ekonomski. Naime, pored lepe atmosfere i znamenitih mesta, u okviru “Dana Vajferta” pančevački privrednici pokazuju šta to njihove umešne ruke sve umeju. Svake godine se održava i sajam hrane i pića gde se mogu videti, probati i kupiti sve ono što pančevački privrednici proizvode. Tu su stari zanati, proizvođači kraft piva, lokalne đakonije, banatski kolači, ali i proizvođači meda, rakije i narodnih rukotvorina. Kada počnu “Dani Vajferta” ne zna se šta više miriše, da li makovnjača ili domaće pivo. Veoma veliki ekonomski potencijal prepoznat je u ovom segmentu manifestacije i nesumnjivo da će se dodatno širiti u budućnosti. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Uz hranu i dobro piće, neophodna je i dobra muzika, te stoga su čelnici Grada organizovali i prigodan muzičko-kulturni program za decu, mlade, ali i odrasle. Zabavi nikad kraja, a nesumnjivo je da svi uživaju. Pančevci se posebno raduju “Danima Vajferta” i ponosni su na ono što imaju, a ako je sudeći po planovima lokalne samouprave ova manifestacija će dobiti i dodatnu popularnost i postati još prepoznatljivija manifestacija na mapi Srbije.

Godine 2015. „Dani Vajferta” proglašeni su za „Najbolju novu manifestaciju” od strane udruženja „Turizam i manifestacije Srbije”, a Pančevci će nesumnjivo biti doveka ponosni na Đorđa Vajferta u čiju čast se ova manifestacija i rodila i razvija. 

Projekat je finansiran iz budžeta Grada Pančeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

 

Piše:
Srbija Danas
31.08.2021. 13:36
Pogledajte više