Versko bogatstvo Kule koje nema cenu: Spoj pravoslavnog i katoličkog sveta u srcu Vojvodine

06.07.2017. 16:46
Piše:
Srbija Danas
Kula / Izvor: Foto: Wikipedia
Veliki je broj bogomolja smeštenih na teritoriji ove opštine

Opština Kula, smeštena na raskršću Sombora, Subotice i Novog Sada, u bogatim ravnicama zapadno-bačkog okruga, ponosi se brojnim crkvama i katedralama, a većina se nalazi pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara od velikog značaja.

Iskopane mošti najmlađeg srpskog sveca: Kada smo zavrnuli rukav, videli smo KOŽU, NOKTE i DLAKE!

Tokom Drugog svetskog rata u raciji 1942. godine u OVOM MESTU je ubijeno 666 stanovnika

Srpska pravoslavna crkva Svetog Marka u Kuli podignuta je u periodu od 1846. do 1852. godine kao jednobrodna građevina sa polukružnom oltarskom apsidom na istoku idvospratnim zvonikom iznad zapadnog ulaza. Izduženi naos je raščlanjen po vertikali pilastrima spojenim lukovima između kojih su sferni svodovi. 

Kula / Izvor: Foto: Vojvodina

Fasadna dekoracija je izvedena kombinovanjem baroknorokajnih i klasicističkih formi. U dubokim polukružnim nišama smešteni su prozorski otvori. Vertikalnu podelu fasada ističu prislonjeni pilastri sa profilisanim kapitelima, dok je horizontalna podela postignuta sa dva kordonska venca i krovnim vencem koji teče duž cele građevine. Ikonostasnu pregradu oslikao je 1773. godine Teodor Kračun. Od cele kompozicije sačuvana je samo ikona Isusa Hrista.

OVDE SE SREĆU PRAVOSLAVLJE I KATOLIČANSTVO: Priča o najvećem duhovnom bogatstvu Žablja (FOTO)

Rusinska Grkokatolička crkva u Ruskom Krsturu podignuta je 1784. godine, da bi današnji izgled dobila u obnovi 1836. godine, što potvrđuje natpis iznad severnog portala. Danas je Ruski Krstur centar Grkokatoličkog apostolskog egzarhata u Srbiji, a time je crkva postala katedrala (saborna crkva). 

Rusinska Grkokatolička crkva / Izvor: Foto: Wikipedia

Između 1961–1963. godine obavljena je restauracija ikonostasa. Konzervatorski radovi su izvedeni 1972. godine.

Katolička crkva Svetog Stefana u Kruščiću je jedna od retkih koja tokom više od dva veka svoga postojanja nije rušena, iako je preživela više ratova.

Katolička crkva Svetog Stefana / Izvor: Foto: Wikipedia

Toranj crkve krije zvono i mehanizam sata, koji nažalost nisu u funkciji, ali pogled na njih nas vraća u vremena kada su bili sastavni deo života tadašnjih Veprovčana.

VELIKO ČUDO U BOSNI: Njemu je poruka sa PANJA skinula 4 godine TERETA, a evo kako!

Srpska pravoslavna crkva Svetog Nikole u Sivcu podignuta je u periodu od 1868. do 1873. godine i posvećena je Prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja. Izgrađena je na mestu starijeg hrama kao jednobrodna građevina, sa polukružnom oltarskom apsidom na istočnoj strani i plitkim pevničkim prostorima. Na bočnim fasadama istaknuti su pilastri između kojih su formirane lučno završene niše sa po jednim prozorom. Izgrađena tokom druge polovine 19. veka, najmlađa je među crkvama monumentalnih dimenzija, sa raskošnim predvorjem, klasicističkim portikom i tri zvonika.

 

Piše:
Srbija Danas
06.07.2017. 16:46
Pogledajte više