Vojvođanska opština kojoj su građani na prvom mestu: Koriste pet jezika, imaju 22 nacije, a svi žive u miru i slozi (VIDEO/FOTO)

20.05.2021. 18:06
Piše:
Srbija Danas
Plandište / Izvor: Foto: Vojvodina
Opština veoma mnogo ulaže u promovisanje zdravog načina života, kao i na opremanje sportskih terena i igrališta.

Opština Plandište smeštena je na polovini magistralnog puta Zrenjanin –Vršac, na 85 kilometara od prestonice Srbije, na regionalnom putu Plandište, Alibunar, Pančevo, Beograd. 

Njene granice zapljuskuje vode reke Brzave, kanala Dunav Tisa Dunav i Šulhovog i delom je oslonjena na rumunsku granicu. Obiluje obradivim površinama, kanalskim potencijalima, bogatim lovnim terenima, naftnim poljima, dvestogodišnjim parkovima, dvorcima sa kraja 18 i početkom 19 veka.

Utočište porodice Dunđerski kojem se svi dive: Od legende o dvorcu Damaskin zastaje dah (VIDEO/FOTO)

Utočište porodice Dunđerski kojem se svi dive: Od legende o dvorcu Damaskin zastaje dah (VIDEO/FOTO)

Raj za lovce i ribolovce, ali i one koji bi da zapevaju: Turizam Plandišta kakav se retko gde vidi u Srbiji (VIDEO/FOTO)

Raj za lovce i ribolovce, ali i one koji bi da zapevaju: Turizam Plandišta kakav se retko gde vidi u Srbiji (VIDEO/FOTO)

OŠTRI SE KOSA UZ ZVUKE TRUBE, A ONDA SE I ZAPEVA: "Kosidba na Rajcu" - manifestacija kakve nema nigde na svetu (VIDEO/FOTO)

OŠTRI SE KOSA UZ ZVUKE TRUBE, A ONDA SE I ZAPEVA: "Kosidba na Rajcu" - manifestacija kakve nema nigde na svetu (VIDEO/FOTO)

Demografski gledano spada u red srednje naseljenih opština u kojoj živi 11.336 stanovnika. Plandište, sedište opštine, ima 3.825 stanovnika. Opštinu Plandište od drugih opština izdvaja to što, iako je mala, broji 22 nacije i ima pet zvaničnih jezika u upotrebi. 

- Imamo srpski jezik, rumunski, slovački, severnomakedonski i mađarski. Mi smo multinacionalna opština i time se ponosimo, nemamo problema između nacija, uvek pomažemo jedni drugima. Kao lokalna samouprava trudimo se da pomažemo svim udruženjima i da tako očuvamo svačiju tradiciju. Volim da kažemo da smo mi upravo “Evropa u malom” i primer kako treba da se radi. Od 2016. godine pa do danas uradili smo veliki niz projekata, pre svega infrastrukturnih projekata. Najstarija smo opština u Vojvodini i neophodna su velika ulaganja u obnovu svega  -  rekao je predsednik opštine Plandište Jovan Repac.

Opština Plandište kroz projekte aktivno radi na poboljšanju uslova života svojih građana. Cilj opštine Plandište je otvaranje novih radnih mesta, poboljšanje vodovodne mreže, izgradnja i obnova putne infrastrukture, kao i razvoj turističkih potencijala opštine. 

- Renovirali smo Osnovnu školu “Dositej Obradović”, u potpunosti smo je rekonstruisali, poslednji put je sređivana pre pedeset godina. U Velikom Gaju smo sredili isto Osnovnu školu, od temelja do kroja. Sredili smo i jedan paviljon Doma za duševno obolela lica u Starom Lecu, kao i Dom zdravlja koji je imao problem sa vlasništvom zemljišta, tako da je to sad sređeno i rekonstruisano. Veliki deo projekata odnosio se na asfaltiranje puteva, kao i na projekte u vezi sa kulturom i sportskim aktivnostima u našim naseljima - rekao je predsednik opštine Plandište Jovan Repac.

Veliki akcenat je na bavljenju sportom i na animiranju omladine da se bavi sportskim aktivnostima. Opština veoma mnogo ulaže u promovisanje zdravog načina života, kao i na opremanje sportskih terena i igrališta.

Sportske aktivnosti na teritoriji opštine se odvijaju u okviru 16 sportskih klubova, od čega je devet fudbalskih, dva košarkaška, jedan karate, jedan odbojkaški, jedan šahovski i dva streljačka kluba. U okviru sportskih klubova registrovano je ukupno oko 600 sportista. Zapažene rezultate, na takmičenjima, kako u zemlji tako i u inostranstvu, postižu članovi karate kluba. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

U sastavu opštine Plandište nalaze se sledeća naselja: Banatski Sokolac, Barice, Velika Greda, Veliki Gaj, Dužine, Jermenovci, Kupinik, Laudonovac, Margita, Markovićevo, Miletićevo, Plandište, Stari Lec i Hajdučica. 

Na turističkoj mapi Srbije i Vojvodine opština Plandište je prepoznatljiva po kaštelima i dvorcima nastalim krajem 19. početkom 20. veka. Ipak, nisu samo dvorci ti koji čine ovu opštinu turistički primamljivom. Veliki broj turista ovu vojvođansku opštinu posećuje zbog lepe prirode, ali i raznovrsnih i bogatih ribolovišta i lovišta divljači. 

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Plandište. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

 

Piše:
Srbija Danas
20.05.2021. 18:06
Pogledajte više