VUČEVIĆ: Proglašenje Novog Sada za evropsku prestonicu kulture 2021. godine je velika razvojna šansa

15.10.2016. 08:53
Piše:
Tanjug
Miloš Vučević / Izvor: Srbija Danas
Proglašenje Novog Sada za evropsku prestonicu kulture 2021. godine je velika razvojna šansa za Novi Sad , ali i celu Srbiju, izjavio je jutros gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- U narednih pet godina, očekuju nas strukturne promene u pogledu rada ustanova kulture, finansiranja projekata. Predstoji nam obnavljanje Omladinskog kreativnog centra koji treba da bude predat kulturnim poslanicima - rekao je Vučević.

On je dodao da je to snažan potstrek za privredu, ekonomiju, turizam i dobru reklama i za grad i za državu.

- Ovo je presedan jer je Novi Sad prva evropska prestonica kulture van zemalja EU - rekao je Vučević i dodao da su u stalnom kontaktu sa gradovima koji već imaju iskustva i da će sagledati njihovu i lošu i dobru stranu, kako bi se dobro pruipremili za 2021. godinu.

Novi Sad / Izvor: Foto: Novi Sad

Nemanja Milenković, koji je deo tima, kaže da je proglašenje Novog Sada za evropsku prestonicu kulture, Novi Sad prvi put dobio strategiju razvoja kulture, a da to treba da bude podstrek i Vladi Srbije. 

- Kada jednom krene ne može da se zaustavi. Pokazalo se da gradovi koji su bili prestonice kulture da im se na uloženi evro vrati do osam evra - rekao je Milenković.

Piše:
Tanjug
15.10.2016. 08:53
Pogledajte više