Udomaćinstvu koristite previše deterdženata i hemijskih sredstava za čišćenje i time i ugrožavate zdravlje. Zato bi trebalo da svedete na minimum njihovu upotrebu i zamenite ih ih eko sredstvima iz vaše kuhinje.
Bez obzira na to koliko ste ga dobro oprali, na escajgu se mogu nataložiti fleke od vode ili prljavština, pa mu je posle određenog vremena potrebno temeljnije čišćenje.
Ipak, uz pomoć sirćeta ili sode bikarbone, moguće je povratiti sjaj priboru za jelo, i to ja jedostavan način.
Sirće
Kombinacijom sirćeta i vode služile su se i naše bake, i bez problema su uspevale da vrate blistavi sjaj escajgu.
Dovoljno je da napunite posudu toplom vodom i sirćetom, pa u nju stavite pribor za jelo. Na litar vode sipajte dva decilitra sirćeta.
Ostavite escajg da odstoji potopljen pola sata, zatim ga istrljajte sunđerom, i prebrišite pamučnom krpom.
Soda bikarbona
Soda bikarbona je poznata kao pravi saveznik u čišćenju, i uspešno će vratiti sjaj escajgu.
Zagrejte jedan do dva litra vode u većem loncu, dodajte 50 gr sode bikarbone i potopite pribor za jelo.
Možete da koristite i hladnu vodu sa sodom bikarbonom, ali onda escajg u njoj ostavite nekoliko sati.
Potom uzmite staru četkicu za zube kako biste uklonili nečistoće do kojih je teško doći, a ako se na vašem priboru za jelo nalaze i crne fleke, istrljajte ih kriškom limuna sa sodom bikarbonom, i izglancajte problematična mesta suvom krpom.