Recept za KISELE KRASTAVČIĆE - Brzo i lako se spremaju, bitno je samo da znate ovaj TRIK kako bi što DUŽE TRAJALI

24.09.2023. 15:58
Piše:
Srbija Danas/Minjina kuhinjica
krastavci / Izvor: Foto: Shutterstock
Bez njih je zimnica nepotpuna!

Ako do sada niste ostavljali kisele krastavčiće za zimu, evo prave prilike da već sutra to uradite. Ovo je najjednostavniji recept i sa još lakšom pripremom, a dobijate krastavčiće kao iz prodavnice. Moja mama uvek ovako sprema i ja tu ništa ne bih menjala.

PECKANJE u GRLU, pa gušobolja! Ovo su glavni simptomi NOVIH varijanti KORONA virusa - broj zaraženih u RASTU

PECKANJE u GRLU, pa gušobolja! Ovo su glavni simptomi NOVIH varijanti KORONA virusa - broj zaraženih u RASTU

DONOSI KATASTROFU! Stručnjaci su upravo izdali sigurnosno UPOZORENJE uoči “VATRENOG PRSTENA” pomračenja Sunca

DONOSI KATASTROFU! Stručnjaci su upravo izdali sigurnosno UPOZORENJE uoči “VATRENOG PRSTENA” pomračenja Sunca

Potrebno za 5 tegli:

  • 2 kg svežih i zdravih kornišona
  • 5 ravnih kašičica soli
  • 5 kašičica šećera
  • 1 kesica bele slačice
  • 1 kesica bibera u zrnu
  • 250 ml alkoholnog sirćeta od 9%
  • hladna voda

Pri kupovini kornišona, vodite računa da birate zdrave i čvrste plodove. Obavezno dobro operite i očistite od cvetova i peteljki, ako je ostalo. Možete naliti hladnu vodu i dodati 2-3 kašičice bikarbone soda i u tome da ih ostavite 10-15 minuta, a onda prospete vodu i isperete krastačiće. Nakon toga krenete sa slaganjem u tegle. Tegle i poklopce sterilišite u rerni na 100 °C oko 10 minuta.

Poželjno je da poklopce kupite nove ili da gledate da budu takvi, kao novi i bez rđe.

kornišoni / Izvor: Infografik: SrbijaDanas

Slažite krastavčiće u tegle, krupnije u donji deo, sitnije u gornji, vodeći računa da ne ostaje puno mesta i da kada okrenete teglu ništa ne ispadne, već sve bude čvrsto i na mestu.

Kada ste složili krastavčie u sve tegle, u svaku teglu dodaje po 1 kašičicu soli, 1 kašičicu šećera, 10-ak zrna slačice i 10-ak zrna bibera. Nakon toga sipajte u svaku teglu po 50 ml sirćeta, a onda nalijte hladnom vodom do vrha, vodeći računa da su krastavčići svi u tečnosti. Stavite poklopac, dobro zatvorite i prebacite u dublju šerpu na čije ste dno stavili manju krpu.

Nalijte vodom, oko 2 cm od vrha poklopca i stavite da se kuva. Kada voda provri, kuvajte još oko 10-15 minuta, a onda izvadite iz vode i ostavite da se kroz ohladi. Nakon neki 7-10 dana možete već da konzumirate i uživate. Po želji možete dodati i mirođiju, a ja je ne stavljam.

 

Piše:
Srbija Danas/Minjina kuhinjica
24.09.2023. 15:58
Pogledajte više