Najteže što će vam sutra pasti je verovatno obavezno čišćenje roštilja pre nego što meso zamiriše. Zato vam sada dajemo predlog kako da ga što lakše očistite bez upotrebe toksičnih hemikalija.
Potreban vam je crni luk, jednu glavicu podelite na pola i tako prepolovljenog ga okrenite nadole ka zagrejanoj rešetki, pređite preko cele rešetke kako biste otklonili prljavštinu i zrnca.
Najbolje je da prvo zagrejete roštilj da biste sagoreli preostalu hranu. Zatim ga snažno istrljajte lukom zaglavljenim na kraju dugačke viljuške za pečenje. Za dodatnu moć u borbi protiv gljivica, prvo pošpricajte rešetke limunovim sokom ili belim sirćetom. Dodatna kiselost pomaže u procesu čišćenja.
Ne samo da crni luk ima prirodna antibakterijska svojstva, već ako pržite na ćumuru, možete ga baciti direktno u ugalj kada završite da biste dodali aromu svemu što pečete na roštilju.