Proleće je idealno vreme za sarmice od zelja sa melevnim mesom, a evo kako da ih napravite!
Na ulju propržiti seckan luk i rendanu šargarepu, pa dodati začine - papriku, biber, beli luk. Dodati zatim mleveno meso i pirinač i sve dobro izjednačiti. U šerpu sipati 2 l vode, dodati 1 kašičicu alkoholnog sirćeta. Zeljo očistiti od deblljeg dela drške i oprati ga. Jedan po jedan list ubaciti u vrelu vodu i odmah vaditi i stavljati u hladnu vodu. Ocediti listove. List raširiti na dasku, na širi deo staviti kašiku nadeva, saviti malo ivice i uviti sarmicu. Ređati u podmazan pleh.
U veći lončić staviti kašičicu brašna, izmešati kuvan paradajz i vodu 1:1, dodati malo ulja i preliti sarmice. Staviti u rernu na 220 stepeni C, peći 50 minuta da tečnost ispari, ali ne u potpunosti. Servirati toplo.