ŠTA ĆE ŽITO NA SLAVSKOM STOLU I NA ZADUŠNICAMA? Otac Simeon otkrio sve o ovom starom običaju

30.09.2023. 16:48
Piše:
Srbija Danas
pšenica / Izvor: Foto: YouTube printscreen/Aurora recepti
Žito je nezaobilazno na slavama i Zadušnicama, iz potpuno istog razloga – kuva se u spomen na mrtve pretke.

Slava je srpski narodno-crkveni običaj i posle Vaskrsa i Božića, treći najvažniji porodični praznik, uvek povezan sa danom određenog hrišćanskog svetitelja. Ona je toliko karakteristična za nas Srbe da predstavlja znak prepoznavanja i identifikacije.

DANAS JE PRAZNIK VERE, NADE, LJUBAVI I NJIHOVE MAJKE SOFIJE: Običaji nalažu da svako ko ima ŽENSKO dete, treba da uradi OVO!

DANAS JE PRAZNIK VERE, NADE, LJUBAVI I NJIHOVE MAJKE SOFIJE: Običaji nalažu da svako ko ima ŽENSKO dete, treba da uradi OVO!

Sutra je PRVI DAN OKTOBRA, a ovo je RITUAL koji ostvaruje ŽELJE tog dana! Zamislite - da li biste ljubav, novac ili nešto treće?

Sutra je PRVI DAN OKTOBRA, a ovo je RITUAL koji ostvaruje ŽELJE tog dana! Zamislite - da li biste ljubav, novac ili nešto treće?

Žito se nosi i na groblje, tačnije Zadušnice, a u svakom slučaju žito zapravo predstavlja isto značenje.

Može da se pripremi na razne načine, ali najčešće sadrži orahe, oraščiće i/ili karanfiliće i med. Pšenica je simbol Vaskrsenja Hristovog. Kuvano žito ili koljivo je u crkvenoj upotrebi još od najstarijih vremena. Kao crkveni simbol ono podseća na biljne žrtve iz starog zaveta. Smatra se da ono predstavlja ilustrovanu vezu ovozemaljskog i zagrobnog života.

pšenica / Izvor: Foto: Shutterstock

Otac Simeon Rukumijski kaže da žito u sebi nosi lik ljudski. Zaista, žito je jedna od namirnica koja simbolizuje čoveka i čini mu dobro u svakom pogledu, često se pominje i u Jevanđelju (Gospod sa učenicima trga klasje čak i u subotu i jede; zatim, žito koje ne padne ostaje jedno, a koje padne na zemlju – stostruki rod donosi itd.)

Zaista, valja nam podsetiti se hrane koju su naši preci jeli i živeli zdravije i berićetnije. Kuvajmo žito i u njihov spomen svaki put kad slavimo slavu koju nam ostaviše, jer su i oni položeni kao zrna u zemlju, „zrna“ koja čekaju svoje vaskrsenje.

Činjenice zbog kojih pšenicu treba jesti redovno

Kuvana pšenica je čist izvor vitamina B, što znači da je ona veoma značajna za jačanje imuniteta.

Zrno pšenice je bogato beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem. Pšenicaima veći udeo proteina od svih ostalih žitarica.

pšenica / Izvor: Foto: Shutterstock

Upotreba integralne kuvane pšenice može da pomogne u regulisanju i održavanju telesne težine, jer sprečava pojavu metaboličkog sindroma sakupljanja masti u predelu stomaka, a istovremeno pruža optimalnu količinu dobrog holesterola, triglicerida i održava krvni pritisak.

Kuvana pšenica obiluje betainom, korisnim sastojkom koji igra važnu ulogu u ublažavanju hroničnih upalnih procesa. 

Integralna pšenica, posebno mekinje, deluju kao prirodan laksativ, budući da su bogate boljnim vlaknima, fosforom i B vitaminima.

Piše:
Srbija Danas
30.09.2023. 16:48
Pogledajte više