Suva pita sa orasima - Savršena poslastica za UŽIVANJE u tradicionalnom ukusu

04.06.2023. 08:21
Piše:
Srbija Danas
Baklava / Izvor: Foto: YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic
U svetu slatkih poslastica, postoji jedan klasik koji se ističe svojom bogatom aromom i hrskavom teksturom.

Suva pita, poznata i kao baklava ili pita sa orasima ima dugu istoriju i široku popularnost u mnogim kulturama. Njena priprema zahteva nekoliko osnovnih sastojaka i pažljivu izradu, ali rezultat je vredan svakog truda. Komadići tankih kora, slojevi mlevenih oraha i slatki sirup se spajaju u savršenu harmoniju ukusa i tekstura.

Suva pita je pravi slatkiš koji će zadovoljiti vaše čulo ukusa i pružiti vam zadovoljstvo svakim zalogajem. Spremite se da uživate u tradicionalnom receptu pite sa orasima koji sledi, i otkrijte čaroliju ove prefinjene poslastice.

Potrebno je:

  • 250-300 gr ml oraha
  • maslac ili 100 ml maslinovog ulja
  • 500 gr tankih kora

Preliv:

  • 300 gr šećera
  • 200 ml vode
  • 1/2 limuna na krugove
  • 1 vanilin šećer
PREVELE BI ŽEDNOG PREKO VODE! Žene rođene u ovim znacima su fatalne zavodnice, ne može im niko odoleti

PREVELE BI ŽEDNOG PREKO VODE! Žene rođene u ovim znacima su fatalne zavodnice, ne može im niko odoleti

MNOGI IGNORIŠU OVAJ SIMPTOM, a može da ukazuje na OPASNO VISOK KRVNI PRITISAK!

MNOGI IGNORIŠU OVAJ SIMPTOM, a može da ukazuje na OPASNO VISOK KRVNI PRITISAK!

Uputstva:

  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
  2. Tepsiju premazati uljem ili obložiti papirom za pečenje.
  3. Stavite prvu koru u tepsiju, dodajte drugu koru preko nje, a zatim premažite maslacem (ili maslinovim uljem).
  4. Na gornji sloj kore rasporedite šaku mlevenih oraha.
  5. Ponavljajte postupak dodavanja kora, premazivanja i posipanja orasima sve dok ne potrošite sve sastojke. Završite sa dve kore koje su premazane.
  6. Oštrim nožem iseći pitu na kocke.
  7. Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 30 minuta.
  8. U šerpu stavite šećer, vodu, krugove limuna i vanilin šećer.
  9. Ostavite da smesa vri oko 5-6 minuta kako bi se pretvorila u sirup.
  10. Čim se pita ispeče, izvadite je iz rerne i prelijte je pripremljenim sirupom.
  11. Ostavite pitu da se ohladi i upije sirup.
  12. Sada je vaša suva pita, baklava ili pita sa orasima spremna za posluživanje. Uživajte!

Prijatno!!

 

Piše:
Srbija Danas
04.06.2023. 08:21
Pogledajte više