Ovo su CENE RIBE u RIBARNICAMA - Šaran PAPRENO SKUP, a evo koja je vrsta najjeftinija

12.12.2023. 19:07
Piše:
Srbija Danas/Blic
riba / Izvor: Shutterstock
Pred nama je Sveti Nikola i ostatak posta. Ukoliko ste se pitali koju ribu da izaberete za trpezu, možda će vam cene pomoći u donošenju odluke.

Uveliko je počela sezona slava, a počeo je i Božićni post koji traje do 6. januara. Tradicionalne vrste šaran i som su višestruko poskupeli, pa se naši domaćini okreću drugim vrstama ribe koje imaju znatno nižu cenu.

Evo koju vrstu ribe Srbi najviše kupuju u ovom delu godine i kako se kreću cene ribe na jdnoj beogradskoj gradskoj pijaci.

- Srbi uglavnom najviše kupuju šarana i soma, međutim, pošto su som i šaran veoma poskupeli, skoro pa 100 odsto, tako da su se oni okrenuli pastrmci, oradi, brancinu - više morskom program nego rečnom - objašnjava Nemanja iz lokalne ribarnice.

Bliži se SVETI NIKOLA, koju RIBU ODABRATI za slavsku trpezu? Evo koja je NAJZAHVALNIJA za pripremu, a koja je prema BIBLIJI NEČISTA i treba je izbegavati

Bliži se SVETI NIKOLA, koju RIBU ODABRATI za slavsku trpezu? Evo koja je NAJZAHVALNIJA za pripremu, a koja je prema BIBLIJI NEČISTA i treba je izbegavati

Ima POGRDNO ZNAČENJE - Svi ovako nazivaju pravoslavne sveštenike, a zapravo je izraz nepoštovanja

Ima POGRDNO ZNAČENJE - Svi ovako nazivaju pravoslavne sveštenike, a zapravo je izraz nepoštovanja

Kako prepoznati kvalitetnu i svežu ribu?

Ipak, kako ističe prodavac, naša riba je daleko kvalitetnija od one koja je uvežena iz Češke, Mađarske i Hrvatske. Na pitanje kako prepoznati svežu ribu, Nemanja objašnjava:

- Ili pomoću škrga koje se nalaze u glavi ribe koje moraju da budu jarko crvene ili po očima koje moraju da budu bistre kao da je u pitanju živa riba. Takođe, u slučaju rečne ribe ne sme da se kupuje riba bez sluzi. Sluzava rečna riba je sveža, savetovao je sagovornik.

riba / Izvor: Shutterstock

Takođe, sveži fileti ne smeju imati jak miris. Ukoliko fileti imaju užegao ili pojačan "riblji" miris nisu za upotrebu.

Konkretno trenutna cena kilograma sveže pastrmke u ribarnicama iznosi manje od 1.000 dinara, tačnije 990, dok je orada 1.480. Kada je reč o ceni soma iz druge ribarnice su nam rekli da zamrznuti iz uvoza, tačnije iz Južne Amerike košta 1.100 dinara, dok je šaran iz Srbije pripremljen 1.800, a svež 1.500 dinara. Svakako skuplji od pastrmke i orade.

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
12.12.2023. 19:07
Pogledajte više