Bivša prva teniserka sveta: "MUŽ JE MORAO DA ME IZVLAČI IZ KREVETA, NISAM OSEĆALA TELO"

28.12.2020. 21:58
Piše:
Srbija Danas
Bili Džin King / Izvor: Profimedia
Iskreno o svojoj bolesti

Bivša danska teniserka Karolina Voznjacki progovorila je o svojoj borbi sa reumatoidnim artritisom, teškom autoimunom bolešću, koja joj je dijagnostifikovana 2018.

Nekadašnja prva teniserka sveta kaže kako joj se stanje toliko pogoršalo da nije mogla ustati iz kreveta bez pomoći supruga.

Zbog dijagnoze šampionka Australian Opena 2018. morala se povući sa teniskih terena sa samo 29 godina.

- Bila sam na vrhuncu karijere 2018. kad mi je dijagnostifikovan reumatoidni artritis - rekla je.

 - Osvojila sam Australian Open početkom te godine. To je trebalo da bude moja zlatna godina. Uoči US Opena počela sam da osećam bol u zglobovima, stalni umor i druge neobjašnjive simptome. Izgubila sam mečeve koje sam morala dobiti - objasnila je.

Kaže kako ju je iznenadni preokret u karijeri naterao na razmišljanje i preispitivanje pa je odlučila da pomaže drugim ljudima sa hroničnim upalnim problemima.

 - Jednog dana probudila sam se sa tako jakim bolovima da me suprug morao izvući iz kreveta. Jednostavno nisam mogla pokrenuti telo. Odmah sam potražila lekarsku pomoć i to je bio početak mog puta do dijagnoze - ispričala je.

- Nisam mogla podići ruke, a bolela su me ramena, laktovi, šake i stopala. Bilo mi je teško da očešljam kosu ili ustanem iz kreveta - objasnila je.

Dankinja sada želi biti pozitivan uzor drugima koji se bore sa sličnim zdravstvenim stanjima.

 

Piše:
Srbija Danas
28.12.2020. 21:58
Pogledajte više