KAKO SAČUVATI KOŽU OD ZIME I MASNE HRANE tokom praznika otkriva nam dr Kristina Davidović

07.01.2021. 15:00
Piše:
Srbija Danas
Kristina Davidović / Izvor:
Poslušajte savete naše cenjene doktorke.

Meka, glatka i blistava koža tokom zime je težak zadatak. Kada hladnom vremenu dodamo i vreme praznika tokom kojih konzumiramo jaču, odnosno masniju hranu, rezultat je dehidrirana, oštećena koža, puna iritacija i nepravilnosti.

Kako rešiti ovaj problem i što duže zadržati mladost i lepotu pitali smo doktorku Kristinu Davidović, specijalistu radiologije iz poliklinike "Rea Medika" u Beogradu.

Kristina, recite nam kako bi nega naše kože trebalo da izgleda tokom zimskih meseci?

- Tokom zimskih meseci menjaju se i temperatura i vlažnost vazduha pa je jako bitno odžati dobru vlažnost površine kože da bi se sprečilo njeno isušivanje. Da bi to sprečili koristimo sve moguće supstance, kreme i "mazalice" koje će održavati vlažnost kože, odnosno hidriraće površinu. Zaključak je da su nam hidratantne kreme neophodne.

Šta to moramo izbegavati, odnosno šta ne smemo našoj koži raditi?

- Ono što posebno moramo izbegavati jesu jaki ručni pilinzi tokom umivanja da bi se površina kože održala intakno. Nikako se ne sme površina kože oštetiti jer se na taj način gubi veća količina vlage, koja nam je tokom zime preko potrebna - odgovorila je doktorka.

A šta bi tebalo raditi, koji su to tretmani koji će pomoći obnavljanju i podmlađivanju kože?

- Zimi je dobro raditi hemijske pilinge, najbolje su trihlorsirćetne kiseline (TCA) koje će sljuštiti površnu staru kožu, a zatim će izrasti nova koža koja će biti regenerisana, podmlađena i bez sitnih oštećena. Nakon hemijskih pilinga trebalo bi kožu zaštititi od UV zračenja i koristiti kreme sa zaštitnim faktorom, bez obzira što sunčeva radijacija nije jaka, sunčevi zraci jesi uvek jaki, pogotovo na planinama i na taj način mogu oštetiti našu kožu. Dakle, hidratantnost, hemijski pilinzi i zaštita od sunca - objasnila je.

Kako sačuvati kožu tokom praznika? Svi imamo običaj da se "prejedamo" tokom praznika, a znamo da to nikako nije dobro. Šta uraditi po tom pitanju?

- Kada govorimo o kvalitetu kože, jedna od najbitnijih stvari koja će doprineti dobrom kvalitetu kože je ishrana, odnosno ono što unosimo u naš organizam. Direktno ono što jedemo će se odraziti na našu kožu. S obzirom da je vreme praznika svi mi volimo da pojedemo sve i svašta i to je tzv. "cheat day" odnosno "dan prevare." Loše bi bilo da se praznik produži sa jednog na pet dana, pa kako mi volimo da kažemo "od ponedeljka krećem". Tako ne može, krenućemo već od 8. januara ako želimo da vodimo računa o koži. Ako smo jeli masniju hranu posle toga treba očistiti orgnizam posnom hranom - odgovorila je Kristina.

Šta još navodite kao neprijatelja kože osim loše ishrane?

- Pored loše ishrane još jedna uništitelj naše kože je pušenje. Da rezimiramo: Neprijatelj broj jedan je UV zračenje, zatim pušenje i na kraju loša ishrana - bila je jasna.

Doktorka Kristina je svim čitaocima "Srbije Danas" poželela srećne praznike a mi njoj puno uspeha u daljem radu!

Piše:
Srbija Danas
07.01.2021. 15:00
Pogledajte više