31-godišnja majka Tejlor Robinson iz Ohaja, zaradila je 82 000 dolara od prodaje sapuna izrađenih od izdojenog mleka i prirodnih ulja. Ona je izdajala svoje mleko i od njega izradila sapune koje je prodavala pre svega drugim majkama.
Supruga našeg teniskog asa, Jelena Đoković, inače strastvena zagovornica prirodnih preparata, zdrave ishrane i načina života, takođe je pre nekoliko godina otkrila na društvenim mrežama da će se priključiti sve većoj grupaciji žena koje ne bacaju mleko koje im je preostalo od dojenja, već su mu našle praktičnu primenu.
- Vratili smo se kući nakon četiri meseca provedena na putu i pronašla sam sve ove kesice zamrznutog mleka. Dane i noći sam provela u "pumpanju" i deo mene ne može da veruje da nisam uspela da ih iskoristim. Sada mi svi kažu da im je istekao rok i da bi trebalo da ih bacim, ali jednostavno ne mogu. Srećom dobila sam mudar savet kako da ih iskoristim - za pravljenje sapuna, kupki, kozmetičkih preparata. Upravo ću to i uraditi - napisala je tada Jelena.
Kako piše Daily mail, majčino mleko se osim u kozmetici koristi na još nekoliko bizarnih načina.
Ukoliko vam se dogodi da nemate pri ruci tečnost za čišćenje kontaktnih sočiva, upotrebite majčino mleko. Ono se koristi za lečenje očnih infekcija.
Majčino mleko savršeno je za čišćenje kože, a osim toga će je i omekšati jer sadrži esencijalne proteine, aminokiseline i vitamine.
Ispijanje majčinog mleka ili grgljanje zapravo leči grlobolju. Dokazano je kako kod novorođenčadi ublažava upalu grla.
Neke majke tvrde kako koriste svoje mleko umesto dezodoransa – jednostavno ga nanesu ispod pazuha i pričekaju da se osuši.
Izdojeno mleko se stavi na tufer i ukloni se šminka s lica. Odlično je i za lečenje akni jer sadrži laurinsku kiselinu, a uz to koži daje baršunastu mekoću.
Od majčinog mleka je moguće napraviti nakit. Nikol Kaminga iz Velike Britanije posebnom tehnikom pretvara svoje mleko u nosiva umetnička dela. Od toga je napravila unosan posao pa nakit izrađuje i za druge majke.
Sir, maslac, sladoled, pekarski proizvodi – to je samo deo hrane za čiju pripremu neki ljudi koriste majčino mleko. Njegov ukus je nešto slađi nego kod kravljeg mleka i ima dozu nečeg orašastog.