Mirođija je začin iz porodice biljaka u koje spadaju lovorov list, peršun i kumin.
Ovaj tradicionalni dodatak pozitivno deluje na probavu, jača imuni sistem, sprečava nesanicu, smiruje štucanje, eliminiše neprijatan zadah, reguliše menstruaciju i ublažava reumatske bolove.
Mirođija povoljno utiče i na gubljenje kilograma. Struka kaže da začinske biljke uglavnom podstiču apetit, a tek se poneke mogu koristiti i za mršavljenje.
Mirođija se radi boljeg ukusa često stavlja u supe i čorbe, koje uglavnom nisu kalorične i povoljno utiču na rad organa za varenje. Tečnosti i mineralne materije koje su potrebne organizmu se često unose upravo putem supa i čorbi, a osim toga u njima se obavezno nalazi i razno povrće, što je osnova svake dobre dijete.
Sveža mirođija poboljšava ukus zelenoj salati, kao i salati od paradajza i krastavaca, a odlično ide i kao prilog uz sve vrste rečnih i morskih riba.
Mirođija se može konzumirati i u obliku čajeva. Ona ne sadrži holesterol, ali bogata je dijetetskim vlaknima i antioksidantima koji regulišu nivoe holesterola u krvi. Pored minerala (kalcijum, mangan i gvožđe), mirođija je bogata i mnogim vitaminima neophodnim za dobro zdravlje kao što su folna kiselina, niacin, riboflavin, vitamin A, vitamin C i drugi. Mirođija ima i antibakterijska svojstva.
Mirođija ima i antibakterijska svojstva.