Pojedine namirnice moraju se termički obraditi pre konsumiranja. Međutim, ima i onih koje bi termičkom obradom izgubile svoju nutritivnu vrednost i njih bi trebalo jesti u sirovom stanju.
Među namirnicama koje su zdravije kada se jedu sirove najviše ima povrća ali i voća.
Brokoli sadrži velike količine fitohemijskog sulforafana koji pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, upala, depresije i još mnogih štetnijih zdravstvenih stanja.
Nedavna studija otkrila je da zagrevanje belog luka na 200 stepeni tokom šest minuta u potpunosti uništava antiagregaciju u belom luku.
- Postoji još jedna zdravstvena korist od upotrebe sirovog belog luka, što je pokazala i studija, da toplota deaktivira enzim alliinaza - kaže nutricionistica Nanci Vudberi. Kuvajući beli luk 20 minuta u potpunosti ćete poništiti njegovo antibakterijsko delovanje, a samo jedan minut u mikrotalasnoj uništiće 100 odsto njegove sposobnosti - upozorava ona.
- Borovnice sadrže više antioksidanata nego bilo koje drugo voće, uglavnom zbog velike količine polifenola - kaže Džuli Džofrin, fitnes instruktorka. Ako ih jedete sirove, dobijate sve te prednosti.
Pečene paprike brz su i jednostavan dodatak bilo kom obroku, ali možda biste trebali da razmislite o tome da ih jedete sirove. One su odličan izvor vitamina C, a toplota ga može uništiti.
Kelj sadrži jedinjenja koji se nazivaju glukozinolati, a kada dođu u kontakt s enzimom mirosinazom, pretvaraju se u drugačije jedinjenje koje pomaže u borbi protiv različitih bolesti.
Međutim, toplota deaktivira mirosinazu, tako da kuvani kelj nema ista svojstva u borbi protiv bolesti kao što ima salata od sirovog kelja.