OTVARAČ KONZERVI JE NAJPRLJAVIJA STVAR U KUHINJI: Evo kako da ga očistite od svih opasnih BAKTERIJA

03.01.2021. 20:10
Piše:
Srbija Danas
konzerva / Izvor: Profimedia
Možete ga temeljno očistiti, da izgleda sjajno i novo i da nije opasan po zdravlje.

Sećate li se uopšte kad ste zadnji put očistili otvarač za konzerve? Prema istraživanjima otvarač konzervi ili limenki jedan je od najprljavijih predmeta u kuhinji a na njemu se, posebno sa unutarnje strane, mogu naći i bakterije poput salmonele i E.Koli.

Evo kako ga možete temeljno očistiti, da izgleda sjajno i novo i da nije opasan po zdravlje. Ono što vam treba je:

  • deterdžent za pranje posuđa
  • izbeljivač
  • ubrus
  • mast ili biljno ulje

otvarač / Izvor: Profimedia

Nakon svake upotrebe, otvarač za konzerve operite vrućom vodom i deterdžentom. Dobro ga osušite kako biste sprečili nastanak rđe i pustite da odstoji kako bi se nožići potpuno osušiti na vazduhu. Za dubinsko čišćenje i dezinfekciju otvarača preskočite sapun. Počnite brisanjem njegovih nožića kuhinjskim ubrusom, pa ga okrenite da sa njih ispadnu eventualni ostaci hrane i prljavštine.

 

 

 

U litar vode sipajte kašiku izbeljivača. Tom tečnošću poprskajte ili sipajte tečnost na vatu i prebrišite, posebno nožiće. Ostavite ga da neko vreme odstoji sa sredstvom, kako bi se omekšala zaglavljena hrana. Onda još jednom isperite pod vodom i dobro obrišite. Kad se otvarač osuši, zupčanike i nožiće prebrišite vatom na koju ste stavili malo masti ili biljnog ulja, kako bi ste sprečili rđanje.

otvarač / Izvor: Profimedia
Piše:
Srbija Danas
03.01.2021. 20:10
Pogledajte više