MAJSTOR ODAO TAJNU: Računi za struju će vam se duplo smanjiti uz ova pravila

11.07.2021. 10:53
Piše:
Srbija Danas /Jovana Š
struja / Izvor: Profimedia/ilustracija
Računi za struju često zadaju glavobolje, ali ovaj serviser je odao tajnu kako da ih duplo smanjite.

Visoke temperature nas primoravaju da često uključujemo klime i razne rashladne uređaje i time povećavamo račune za struju.

Među najvećim potrošačima u domaćinstvu su klima-uređaj, termoakumulaciona peć, rerna, veš-mašina i mašina za pranje sudova, zbog čega na njih treba da obratite posebnu pažnju, ističe serviser.

Sigurno niste znali šta može ČAŠA VODE I LIMUN! Benefite otkriva savetnik za zdravlje

Sigurno niste znali šta može ČAŠA VODE I LIMUN! Benefite otkriva savetnik za zdravlje

BOŽJI DAR IZ PRIRODE: Evo šta se dešava ako pojedete jedan list čuvarkuće

BOŽJI DAR IZ PRIRODE: Evo šta se dešava ako pojedete jedan list čuvarkuće

Na potrošnji klima-uređaja možete uštedeti tako što smanjite temperaturu hlađenja. Na samo jednom nižem stepenu možete uštedeti oko tri odsto struje. Ako veš perete na 40 stepeni, a ne na 60, mašina će trošiti dvostruko manje struje. Takođe, ugasite šporet ili rernu nekoliko minuta pre kraja, jer će se hrana kuvati ili peći još neko vreme dok se uređaj hladi.

majstor / Izvor: Profimedia

Otkrivamo vam 5 korisnih trikova za manju potrošnju električne energije:

  • Proverite sve svoje prozore i vrata. Čak i kroz najmanje pukotine može da se izgubi toplota.
  • Smanjite količinu robe koju peglate, iako to ne znači da morate da izlazite izgužvani. I pokušajte da odolite peglanju peškira, posteljine, kuhinjskih krpa...
  • Zamenite obične sijalice štedljivim ili LED sijalicama jer one troše do 80 odsto manje energije i traju oko deset puta duže od običnih.
  • Kad god možete, obroke kuvajte na veliko, za dva-tri dana. Nije ista potrošnja struje ako uključujete šporet svaki dan ili, recimo, jedanput do dvaput nedeljno.
  • Ne ostavljajte uređaje na čekanju nego ih isključite iz utičnica. Na primer, TV troši do 24 odsto energije iako je ugašen. Oko šest odsto struje u domaćinstvu odlazi na uređaje u stend-baj funkciji.

 

Piše:
Srbija Danas /Jovana Š
11.07.2021. 10:53
Pogledajte više