Evo kako da znaš kada ti je OVULACIJA: Telo šalje JASNE SIGNALE, samo ih treba PREPOZNATI

23.02.2021. 19:40
Piše:
Srbija Danas
ovulacija / Izvor: Profimedia
Ne trebaju ti mobilne aplikacije da bi znala kad su ti plodni dani i ovulacija. Telo će ti samo reći.

Mnoge žene ne znaju sve faze svog menstrualnog ciklusa niti dobro razumeju hormonskne promene koje im se događaju u određenim fazama u mesecu. No, za mnoge je jednako tako bitno znati kada ovuliraju - nezvisno od toga planiraš li trudnoću ili ne, dobro je biti upućena u periode vlastitih „plodnih dana“. Osim što nam u praćenju faza ciklusa mogu pomoći brojne mobilne aplikacije osmišljene upravo za tu svrhu, postoje i telesni znakovi koji upućuju na to da ovuliramo.

No, šta je zapravo ovulacija? Ovulacija je onaj period meseca kada je plodnost na vrhuncu, što znači da su tada najveće šanse za trudnoću, stoga prepoznati tačno kada se ovulacija odvija može dobro doći - možeš planirati začeće ili se pak ekstra paziti za vreme se*sa.

Ivana Korab pokazala kako joj IZGLEDA STOMAK NAKON POROĐAJA: "Kad vam kažu da..."

Ivana Korab pokazala kako joj IZGLEDA STOMAK NAKON POROĐAJA: "Kad vam kažu da..."

Nutricionisti tvrde: BROKOLI SE PRIPREMA ISKLJUČIVO OVOM METODOM, u suprotnom GUBI SVE VITAMINE

Nutricionisti tvrde: BROKOLI SE PRIPREMA ISKLJUČIVO OVOM METODOM, u suprotnom GUBI SVE VITAMINE

Ovaj trik rešava GRČEVE U NOZI ZA SEKUNDU: Evo gde treba da se UHVATITE

Ovaj trik rešava GRČEVE U NOZI ZA SEKUNDU: Evo gde treba da se UHVATITE

Porodila sam se 10 nedelja pre termina i KOŽA MI JE BILA TOLIKO OTROVNA DA MI NISU DALI DA PIPNEM BEBU

trudnoća / Izvor: Profimedia

Ovulacija je dakle deo menstrualnog ciklusa u kojem jajnici otpuštaju zrelo jajašce, koje kroz jajovode putuje u maternicu gde potencijalno, ako dođe do toga, može biti oplođeno spermom. Ako jajašce ne bude oplođeno, ono propada, a maternica počinje da se ljušti tokom ciklusa.

Kod većine žena ovulacija traje od 12 do 48 sati, a odvija se oko 14 dana pre početka menstruacije ako je ciklus dužine 28 dana. Kako znamo da kod većine žena ciklusi znaju varirati i ne budu uvek pravilni, može se činiti teško utvrditi kada su tačno plodni dani, ali zato je dobro znati neke od znakova kojima nam naše telo poručuje da je ušlo u fazu ovulacije.

U nastavku saznaj kako prepoznati da su ti plodni dani i ovulacija:

Promena u vaginalnom sekretu. Pre ovulacije vaginalni iscedak postaje prozirniji, sluzaviji i rastezljiv i uvelike podseća na teksturu benlanca. Ta promena događa se kako bi sperma što lakše došla do jajašca i kako bi došlo do oplodnje. Drugim rečima, stvara se idealno okruženje za oplodnju.

Porast bazalne telesne temperature. Ovulacija takođe utiče na blagi porast bazalne telesne temperature, odnosno normalne temperature tela u stanju mirovanja. Radi se o zaista malom pomaku, stoga ako želiš proveriti ovulaciju po temperaturi najbolje je meriti temperaturu odmah ujutro pre ustajanja. No stvar je zeznuta - plodnost počinje svoj vrhunac dostizati dva do tri dana pre porasta temperature, stoga je merenja potrebno vršiti barem nekoliko meseci kako bi uhvatila ritam svog ciklusa. Plodni dani traju 2 – 3 dana pre povećanja temperature i moguće još na dan povišene temperature.

seks / Izvor: Profimedia

Hormonalne promene mogu uticati na povećanu želju za se*som u doba kada smo najplodniji, što i nije nelogično. Telo nam samo od sebe daje znakove da je spremno za oplodnju i to povećanim lučenjem polnih hormona koji nas pak podstiču na se*s.

Promene u nivou hormona mogu uzrokovati bol i osetljivost grudi u raznim delovima ciklusa, pa tako i kod ovulacije. Iako se najčešće javlja pre menstruacije, ovaj simptom može biti povezan i s ovulacijom, pogotovo ako se pojavi usred ciklusa. Grudi mogu biti bolne na dodir i vidno naotekle, a posebna osetljivost može se javiti na području bradavica.

Kod nekih žena tokom ovulacije pojave se bolni grčevi na jednoj strani donjeg dela abdomena, u doba kada se jajašce otpušta. Ti grčevi mogu potrajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Takođe, ovulaciju može pratiti i izražena nadutost. Uz sve to, još jedan neugodan simptom ovulacije je i takozvani "spotting", tj. blago krvarenje unutar plodnih dana.

Piše:
Srbija Danas
23.02.2021. 19:40
Pogledajte više