HRABRO INTERVJUIŠE TALIBANE DOK SU PUŠKE UPERENE U NJU: Ovo je priča o neverovatnoj novinarki Klarisi Vord!

18.09.2021. 19:12
Piše:
Srbija Danas/tportal.hr
klarisa vord / Izvor: Foto: Instagram printscreen/clarrisawardcnn
Novinarka koju ni talibani i opsadno stanje u državi nisu zastrašili i sprečili da svetu prenese poruku

Nakon preuzimanja zemlje od strane militantne terorističke organizacije, gledaoci CNN-a bili su zapanjeni neverovatnom hrabrošću koju je pokazala ova odvažna dopisnica i majka dvoje dece dok je intervjuisala pripadnike talibana, uključujući i jednog zapovednika, o pravima žena, i to sve na oko 200 metara od ulaza u kabulski aerodrom, uz uperene puške.

Sama Klarisa izveštavanje s ulica Kabula nakon talibanskog preuzimanja nazvala je "jednim od najneobičnijih iskustava" u svojoj karijeri. 41-godišnjakinja je na svom Instagram profilu 17. avgusta napisala:

- Previše sam neispavana da bih mogla to opisati rečima, ali reći su samo da kao novinar samo ponekad dobijete mesto u prvom redu nastajanja istorije. U svojoj knjizi On All Fronts, pisala sam o iskustvu koje sam stekla provodeći vreme s talibanima na severu zemlje pre nekoliko godina. Tada nisam mogla ni da zamislim da će u tek nekoliko sati uspeti da zauzmu glavni grad s jedva ispaljenim metkom.

Bila je maltretirana, postala je misica, a sad je donela HRABRU odluku - na izboru će se pojaviti OVAKVA!

Bila je maltretirana, postala je misica, a sad je donela HRABRU odluku - na izboru će se pojaviti OVAKVA!

TO NE TREBA DA BUDE TABU TEMA: Evo da li je u redu da DETE naskače jastuk - ginekolog sve otkriva!

TO NE TREBA DA BUDE TABU TEMA: Evo da li je u redu da DETE naskače jastuk - ginekolog sve otkriva!

Izvještavajući iz Avganistana, uključujući i s ulica Kabula pod talibanskom vlašću, Klarisa je nesumnjivo postala jedna od najhrabrijih novinarki današnjice.

Ko je Klarisa Vard?

Klarisa radi kao glavna međunarodna dopisnica CNN -a. Ova novinarka, koja je rođena u Londonu i tečno govori francuski i italijanski, a istovremeno govori i ruski, arapski, španlski i poznaje osnove mandarinskog jezika, radila je za CBS, ABC News i FOX News Channel. Klarisa je odlučila da je novinarstvo njen poziv nakon napada na kule bliznakinje 11. septembra.

Početak i razvoj karijere

- Za mene se sve vrtelo oko 11. septembra. Bila sam apsolvent i studirala komparativnu književnsot na Jejl-u. Bavila sam se glumom, snimala filmove i izdavala časopise. I odjednom me, poput čekića, pogodio 11. septembar. Postala sam zavisna od vesti#, ispričala je Klarisa u intervjuu 2020. godine.

- Onda mi je sinulo da ono što osećam je poziv – da želim da doprinesem i delujem, gotovo poput prevodioca, između dva različita sveta. Naravno, znate, imala sam 22 godine, pa je bilo tu i puno oholosti u igri i stvarno nisam imala pojma šta bi to zapravo podrazumevalo. Ali to je ono što me zaista pokrenulo da postanem novinarka.

Tokom svoje karijere Vard je osvojila više nagrada Emmy, Peabody i Edward R. Murrow. Pomoćnica vođe Hamasa nazvala je Vard "lovcem", što je ona shvatila kao "kompliment".

- Oduvek sam znala da želim izveštavam uživo, putujem svetom i ispričam priče drugih ljudi. Htela sam da prenesem nešto iz drugih kultura u SAD i obrnuto", rekla je za Forbes 2013. godine.

Nagrađivana novinarka pridružila se CNN-u 2015. godine nakon što je radila kao strana dopisnica za CBS News. Rad za CNN nesumnjivo je bilo svojevrsno zaokruživanje njene karijere koja je započela pripravništvom u moskovskoj kancelariji CNN-a.

Porodični život

Klarisa je u braku je s Filipom von Bernstorfom. Jedan vrlo zabavan detalj obeležio je trenutak kad su se upoznali na večeri u Moskvi 2007. godine. Filip, koji je nemački grof, Klarisi je rekao kako smatra da su ratni dopisnici, ni više ni manje, nego egomanijaci.

Nakon gotovo decenije provedene zajedno, par je razmenio zavete na ceremoniji 2016. u londonskoj opštini.

- Možda vam izveštavanje daje malo drugačiju perspektivu. Od velikog broja stvari zbog kojih vredi nervirati se, venčanje nije jedno od njih,, rekla je u intervjuu za Town & Country magazin povodom svog venčanja.

Vard je postala majka 2018. godine kada je rođen dečak Ezra Albreht Nikolas Nur von Bernstorf. Njihov drugi sin,Kaspar Hugo Avgustus Idris von Bernstorf, rodio se dve godine kasnije.ž

- U ponedeljak, 29. juna 2020. u 9:29 sati, rođen je Kaspar Hugo Avgustus Idris von Bernstorf, a troje je postalo četvoro. Najlepši osećaj blaženstva", napisala je Klarisa tad na svom Instagram profilu.

Novinarka se na svoju prvu trudnoću osvrnula za Elle 2020. u prilogu naslova Trudnice na prvim linijama. Tada je rekla kako je na majčinstvo gledala oduvek kao na "najmanje izvanrednu stvar koju žena može učiniti" zbog čega je bila odlučna da bude drugačija, da se s trudnoćom i porođajem nosi mirno. 

Novinarka se prisetila kada je bila na zadatku na smrznutom Grenlandu i nije mogla da spava.

- Moj um je divljao. Nisam želela da trudnoća promeni način na kojim radim ili živim, a ipak je već bilo jasno da se u mom telu događaju velike promene", rekla je.

Za vreme trudnoće s prvim detetom, Vard je otputovala i na Karibe kako bi izveštavala o posledicama uragana Irma, a bila je i na granici između Bangladeša i Mjanmara, i u Jemenu. Kada je suprugu rekla da želi da ode u Jemen, gde je tada trajao rat, on ju je podjetio rečima: "Sada se više ne radi samo o tebi."

Tokom putovanja, Vard je osećala kako "beba nije aktivna kao inače" što je kod buduće majke izazvalo napade straha i teskobe.

- Gde si, ljubavi moja?" prošaptala je ležući u vreću za spavanje. "Hajde udari me da znam da si dobro", molila se. "Nakon nekog vremena osetila sam trzaje, a zatim i nežan udarac. Plakala sam od olakšanja i bolne ljubavi prema tom biću koje još nisam ni upoznala. Odjednom sam u potpunosti shvatila šta je Fillip mislio. Nije se više radilo o meni. Ja sa bila samo sredstvo, poput plovila. I to je bila privilegija."

Dopisnica CNN -a prošle godine je rekla da, ako bi se mogla vratiti, ne bi ponovo otišla na putovanje u Jemen.

- Sada na to gledam drugačije – pravi rizik je bio taj, da je slučajno došlo do komplikacije s trudnoćom, jednostavno ne bih mogla da dobijem odgovarajuću medicinsku pomoć."

- Rekla bih da su dečaci na moj posao u najvećoj meri uticali na način da sada postoji ta čvrsta, neraskidiva emocionalna veza koju ne mogu samo tako da isključim. Uvek je jako uznemirujuće videti dete koje pati u bilo kojoj vrsti sukoba. Sada mi je to granično nepodnošljivo. Sada zbog toga plačem. Nadam se da moja izveštavanja sada imaju više saosećanja. I koliko god ludo zvučalo, volela bih da vidim više majki koje izveštavaju s ratnih područja, jer, verovali ili ne, i koliko god to ludo zvučalo, mislim da bi stvari ipak izgledale malo drugačije da ih ima više., poručuje Klarisa.

 

Piše:
Srbija Danas/tportal.hr
18.09.2021. 19:12
Pogledajte više