(VIDEO) OBAVEZNO SUTRA: Domaćice UMESITE Vasilice, ako želite da vam u kući VLADAJU LJUBAV I napredak!

13.01.2019. 19:38
Piše:
Srbija Danas
česnica / Izvor: Profimedia
Da godina dobro krene!

Mali Božić kojim 14. januara počinje i Nova godina po julijanskom kalendaru slavi se Sveti Vasilije Veliki, a na taj dan domaćice mese vasilice da obraduju svoje ukućane i prve komšije, kako bi cela godina prošla u skladu i prijateljstvu.

Modni detalj koji nosi Anastasija Ražnatović treba da ima svaka mlada dama! (FOTO)

Vasilice se prema tradiciji pripremaju na dan 1. januara po julijanskom, odnosno 14. januara po gregorijanskom kalendaru. Na taj dan se upokojio i arhiepiskop Sveti Vasilije, nazivan pčelom crkve Hristove, koja nosi med vernima i svojom žaokom bode jeretike - bezbožnike.

hleb, kolač / Izvor: Profimedia

Možete spremati slatke i slane, ali imaju jedan zajednički sastojak, a to je ljubav! U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom. Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić, s tim što se i ona ukrašava na poseban način.

KAKAV ŽIVOT FATALNE SRPKINJE! Za prvog muža GLUMICA se udala posle JEDNOG ŠAMARA, a drugi je ostavio ženu zbog nje i onda je čekao u Sremčici DA JE UBIJE

Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka testo i to tako da se rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.

Mnoge domaćice pripremaju vasilicu kao i božićnu česnicu - prema starom receptu za domaći hleb

Zdravija varijanta od projinog brašna

Sastojci: 3 šoljice projinog brašna, 3 šoljice pšeničnog brašna, 3 jaja, 2 šoljice ulja, 1 prašak za pecivo, kašičica soli, 3 šoljice kisele vode.

Priprema: Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo. Pecite u podmazanom plehu na oko 200 C

Koliko često treba da perete kosu: Ako to radite svakog dana OVO MORATE DA ZNATE

Napravite slatke Vasilice sa medom

Sastojci: 800 gr brašna, 200 g masti, 40 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašika šećera, mlaka voda, med.

Priprema: Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvite u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.

Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i prelivene medom. U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica vezanih u snop crvenim koncem.

Poseban recept vam prenosimo i na videu, pa sami izaberite koji vam se sviđa.

 

Piše:
Srbija Danas
13.01.2019. 19:38
Pogledajte više