Sa prvim danima proleća i cvetanjem znamo da nas očekuje nekoliko meseci beskonačnog kijanja, svraba očiju, grla, alergijskog kašlja i curenja iz nosa. Ipak, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste pomogli svom imunom sistemu i ublažili simptome alergije.
Ove preventivne radnje će vam pomoći da otkonite dobar deo alergijskih čestica, a one podrazumevaju:
Da, postoje namirnice koje ćete želeti da preskočite, čak i ako ih obožavate - ukoliko imate alergije.
- Hrana koja je tipično odgovorna za pojavu simptoma alergije na polen uključuje mali procenat orašastih plodova i semenki, svežeg voća i sirovog, ili nedovoljno kuvanog povrća. Tokom godišnjeg doba kada je polen u najvišoj koncentraciji, telo počinje da se brani stvaranjem specifičnog biljnog proteina koji treba da se bori protiv alergena. Međutim, on takođe stvara nešto što se naziva unakrsna reakcija sa polenom koji dolazi u kombinaciji sa određenom hranom - naovde u ''Asthma & Allergy Associates''-u.
Određeno voće kao što su dinje, bobičasto i pomorandže imaju sposobnost da pogoršaju alergijske reakcije. Ako je ovo neko od vaših omiljenih voća, u najboljem je interesu vašeg zdravlja da ih makar dobro operete pre konzumiranja. Možda potpuno izbegavanje nije nužno, s toga se postarajte da voće bude dobro oprano.
Povrće koje bi trebalo da se izbegava ukoliko imate alergiju na polen su tikvice, artičoke i celer. Ako ih apsolutno morate konzumirati, pobrinite se da ih temeljno skuvate umesto da ih jedete sirove.
Mlečni proizvodi imaju tendenciju da zgusnu sluz koja se javlja kao prirodna reakcija na alergije. Ukoliko koristite mleko uz žitarice, probajte bademovo.
Prema ''USA Today'', savetuje se da se unos crnog vina smanji upravo zbog prohodnosti histamina u disajne puteve.