Pileće meso svakako je jedna od najpopularnijih namirnica koji mnogi imaju svakodnevno na meniju. Ipak, kada ga kupujete, obratite pažnju na kvalitet, a evo kako ćete prepoznati da li je mese sveže ili nije.
Stručnjaci kažu da prvo vidite datum proizvodnje, rok trajanja i zemlju iz koje meso dolazi,a nakon toga sledi provera na osnovu izgleda mesa: njegove boja, čvrstine i mirisa.
Boja mesa
Ako je boja mesa koje ste kupili drugačija, tamna ili sivkasta, ono najverovatnije nije sveže. Dobru piletinu ćete najbolje prepoznati po kosti na bataku, koja mora da bude potpuno bela.
Miris
Sveža piletina najčešće ima slab miris. Ako vam se čini da meso miriše na kiselo, trulo ili užeglo, najverovatnije je već pokvareno.
Površina mesa
Ako niste u prilici da pomirišete meso jer je zapakovano u prodavnici postoji način da otkrijete da li je sveže. Pipnite ga prstom, ako je sveže ne sme da ostane udubljenje. Takođe je važno da obratite pažnju da li na površini mesa ima sluzi jer to ukazuje da su se već stvorile bakterije.