Našem organizmu su potrebni razni vitamini i minerali da bi optimalno funkcionisao. Jedan od bitnih minerala je cink, koji se nalazi u našem telu u mikro tragovima. Iako organizam ne zahteva velike količine cinka, moguće je da osoba ima nedostatak cinka, naročito ako se nezdravo hrani, ili ima neka hronična oboljenja.
Cink je zadužen za mnoge aktivnosti u našem organizmu: podržava funkciju ćelija, pomaže u ćelijskoj deobi, metaboličkim hemijskim reakcijama, zaceljivanju rana.
Cink igra i dodatne uloge u našem organizmu, uključujući: jačanjeimunološke funkcije, održavanje funkcije mirisa i ukusa, regulisanje rasta i razvoja ljudi.
Naše telo ne skladišti cink, što znači da je dobijanje optimalne količine cinka na dnevnom nivou važno za sprečavanje nedostatka cinka.
Simptomi nedostatka cinka su povezani sa ulogama koje cink obavlja u organizmu. Neki od najčešćih simptoma nedostatka cinka uključuju:
Teži slučaj nedostatak cinka može izazvati još burnije simptome, kao što su: odložena seksualna zrelost, dijareja, lezije oka i kože, umor i obamrlost, gubitak kose, loše zarastanje rana, neobjašnjivi gubitak težine.
Muškarci i dečaci takođe mogu da dožive impotenciju i hipogonadizam, stanje kada muško telo ne proizvodi dovoljno testosterona.
Osobe sa zavisnošću od alkohola obično imaju nedostatak cinka. Širom sveta, aproksimativno oko 1,1 milijardi ljudi ima nedostatak cinka usled neadekvatne ishrane. Postoje tri glavna uzroka nedostatka cinka:
Osobe sa sledećim hroničnim stanjima mogu da dožive nedostatak cinka: alkoholizam, celijakija, hronična dijareja, hronična bolest bubrega, bolesti jetre, Kronova bolest, dijabetes, oboljenja pankreasa, ulcerozni kolitis, veganska ishrana.
Vegani/vegetarijanci tradicionalno imaju niži nivo cinka u organizmu, jer telo efikasnije razlaže cink koji dobija iz mesa. Vegetarijanci imaju tendenciju da jedu veće količine mahunarki, soje, pasulja, orašastih plodova i prehrambenih proizvoda.
Iako je ovo zdrav izbor hrane, vegani mogu narušiti sposobnost organizma da apsorbuje cink, zbog prisustva fitata. Ove supstance se vezuju za cink, tako da ga telo ne može apsorbovati.
Nedostatak cinka je prvo poželjno nadomestiti pute ishrane. Osoba koja konzumira širok spektar hrane, češće dobija dnevne količine cinka.
To uključuje meso, voće, povrće i mlečne proizvode. Ovo su neke od namirnica bogate cinkom: školjke i morski plodovi, goveđe meso, žitarice, pasulj, leblebije, ovsena kaša, jogurt, mleko.
Kao što postoje problemi sa nedostatkom cinka, tako i osoba može imati ili konzumirati previše cinka. To se obično dešava kada osoba uzme višak suplemenata cinka kako bi poboljšala svoj imuni sistem.
Previše unosa cinka može izazvati simptome koji se kreću od mučnine i povraćanja do oštećenja funkcionisanja imunog sistema.