Svi smo barem jednom osetili neugodne simptome zatvora, poput nadutosti i boli i znamo koliko nam neredovno pražnjenje creva može narušiti kvalitet života.
Zatvor je najčešće banalna pojava no ukoliko postane trajna pojava u našem životu, sa sobom može doneti određene komplikacije poput hemoroida.
Zanimljivo, mnogi ljudi pogrešno tumače pojam zatvora, smatrajući da problem postoji čim stolica nije prisutna svaki dan. Međutim, normalna dinamika pražnjenja crevnog sadržaja može biti od 2-3 puta dnevno do 2-3 puta nedeljno, zavisi od osobe do osobe.
Iako nedostatak telesne aktivnosti, izloženost stresu, upotreba određenih lekova ili zanemarivanje potrebe za pražnjenjem creva znatno pridonose problemu neredovnog pražnjenja creva, čini se da glavni uzrok stanju leži u onome što jedemo, odnosno ne jedeno.
Naime, za redovnu stolicu svakodnevno je prehranom potrebno uneti barem 25 g vlakana, a istraživanja nam pokazuju da tipična zapadnjačka prehrana osigurava prosečno 15 g vlakana.
Imaš li problem s neredovitom stolicom predlažemo ti da se 'pokreneš' uz sledećih 4 namirnica:
Suve šljive imaju reputaciju laksativa i to sasvim opravdano. Ovi slatki plodovi, naime, sadrže za redovnu probavu 3 vrlo važna sastojka: netopiva i topiva prehrambena vlakna te sorbitol. Netopiva ubrzavaju probavu na način da vežu vodu i stvaraju veći volumen stolice.
Topiva vlakna bivaju potpuno razgrađena, a doprinose normalnoj probavi na način da stimulišu rast poželjnih bakterija u crevima i na taj način povećavaju volumen stolice, a što je veća stolica, ubrzava se njen prolazak kroz crevo. Sorbitol, pak, deluje kao osmotski laksativ te zajedno sa vlaknima doprinosi normalnoj funkciji probave.
Suve šljive su toliko delotvorne u svojoj zadaći da im je čak i Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) odobrila tvrdnju da doprinose normalnoj funkciji probavnog sistema. Pritom, da bi se postigao blagotvoran učinak potrebno je svakodnevno konzumirati 100 g suhih šljiva.
Jedna kašićica semenki lana osigurava gotovo 3 g topivih i netopivih vlakna zbog čega im se pripisuje laksativno delovanje. Za najbolje rezultate koriti samlevene lanene semenke.
Ove omiljene grickalice predstavljaju vrlo lagan i zabavan način kako povećati unos vlakana u ishrani: 3 šoljice kokica u samo 90 kalorija osiguravaju preko 3 g vlakana.
Među brojnim pozitivnim učincima probiotika odnosno tzv. 'dobrih bakterija' na ljudsko zdravlje,istraživanja ističu povoljan učinak i u terapiji opstipacije i konstipacije. Zbog toga je poželjno jogurte obogaćene probioticima učiniti sastavnim delom svakodnevne ishrane.