Poznata američka kuvarica i pisac kuvara Danijel Sentoni otkriva svoje tajne za savršeno skuvan pirinač u novoj knjizi "Prženi pirinač: 50 načina kako oduševiti svetski najdražom žitaricom". Ona tvrdi da je najčešće korišćena metoda kuvanja u razmeri 2:1 pogrešna i to je razlog zašto mnogim domaćicama pirinač bude prekuvan.
Kaže da su i na pakovanjima pirinča često pogrešna uputstva jer se savetuje dodavanje prevelike količine vode pa pirinač bude kašast.
"Otkrila sam da je razmera vode i pirinča 1:1 savršena uz mali dodatak, ako se u obzir uzme isparavanje vode. Pirinač neće biti slepljen posle kuvanja", kaže Danijel i dodaje da količina vode koja se dodaje van te razmere zavisi od toga koliko dugo je potrebno pirinač kuvati i svaka domaćica bi to trebalo da proceni sama.
Po njenom iskustvu, beli pirinač se skuva brzo pa je dovoljno 3/4 šoljice vode na razmeru 1:1. Na primer, ako kuvate šoljicu pirinča, tada dodajete 1 i 3/4 šoljice vode.
Smeđem pirinču treba duplo više vremena da se skuva pa je važno dodati više vode predviđene za isparavanje. Njena preporuka je dodavanje jedne do 1 i 1/4 šoljice vode na srazmeru 1:1. Dakle, na šoljicu smeđeg pirinča dodati 2 do 2 i 1/4 šoljice vode.
Mnoge domaćice imaju ovu dilemu. Danijel savetuje ispiranje kako bi se uklonio suvišni skrob koji će učiniti da se skuvan pirinač slepi. Ne treba preterivati i očekivati da to treba raditi sve dok voda ne bude bistra. Dovoljno je nekoliko ispiranja kako bi se uklonio najveći deo skroba.