ŽUMANCE JE DOSTA ZDRAVIJE: Sadrži esencijalne vitamine i aminokiseline, idealna hrana u toku dijete

01.09.2021. 19:15
Piše:
Srbija Danas
jaja / Izvor: Profimedia
Važi pravilo kao i za ostale namirnice, a to je umerenost.

Mnogi doktori i nutricionisti preporučuju jaja za doručak zbog visokog sadržaja zdravih masnoća, vitamina i proteina. Laka su za pripremu, a uz raznovrsne mogućnosti mi ih često i konzumiramo svesni njihovih zdravstvenih efekata na naš organizam. Ali jedno pitanje se stalno nameće – šta je zdravije i da li žumance treba odbaciti ili ga jesti odvojeno od belanca.

Žumance sadrži više masti, kalorija i holesterola nego što ih ima belance. U jednom velikom jajetu ima oko četiri grama proteina. Više od pola sadržaja proteina je u belancetu - ona su celoviti proteini jer sadrže devet aminokiselina.

jaje / Izvor: Profimedia
Reguliše POREMEĆAJ ŠTITNE ŽLEZDE, JAČA KOSTI: Ovu biljku mnogi smatraju korovom, a veoma je LEKOVITA

Reguliše POREMEĆAJ ŠTITNE ŽLEZDE, JAČA KOSTI: Ovu biljku mnogi smatraju korovom, a veoma je LEKOVITA

Stanje koje POGORŠAVA problem sa ŠTITNOM ŽLEZDOM: Ovu GREŠKU pravite svakodnevno, a nanosi veliku štetu

Stanje koje POGORŠAVA problem sa ŠTITNOM ŽLEZDOM: Ovu GREŠKU pravite svakodnevno, a nanosi veliku štetu

Između belanaca i žumanaca postoji velika razlika u kalorijskoj vrednosti. Tako belanca imaju samo 17 kalorija, dok ih u žumancima ima 55. Takođe, belance gotovo da nema masnoća, a kod ljudi koji jedu hranu bogatu proteinima sa smanjenim udelom kalorija, belanca su često na jelovniku.

Žumance sadrži esencijalne nutrijente i vitamine iz jajeta, kao i karotenoide topive u mastima koji štite vid i oči od stvaranja katarakta i drugih tegoba.

Na kraju vidimo da oba dela jajeta imaju specifične benefite, ali nutritivno gledano žumance je bogatije od belanceta. Ipak, treba ga konzumirati umereno jer sadrži visoki nivo holesterola.

jaja / Izvor: Profimedia

 

Piše:
Srbija Danas
01.09.2021. 19:15
Pogledajte više